Marile ecrane ale sfârșitului anilor ’60 aduceau în prim-plan celebra capodoperă a cinematografiei românești, filmul „Dacii”.

O fotografie foarte rară din timpul filmărilor îi prezintă pe Kirk Douglas, alături de Amza Pellea și Mircea Albulescu.

„Kirk Douglas trebuia să vină pentru «Dacii». Era un pipernicit, o piticanie. Toți aici erau înalți, de peste 1,80. În plus, și Sergiu era înalt. Atunci a găsit el la Buftea un dâmb și s-a așezat exact acolo, ca să pară cel mai înalt dintre toți.”, a spunea Alexandru Herescu despre Kirk Douglas în Ziarulring.

Dintre cei trei, legendarul actor american Kirk Douglas este încă în viață și urmează să împlinească 101 de ani pe 9 decembrie.

Vedeta din Spartacus, care a suferit un accident vascular cerebral în 1996 care l-a lăsat cu probleme de vorbire spune că soția sa, Anne, îl menține sănătos și fericit.

„Am avut norocul de a-mi găsi sufletul pereche acum 63 de ani, și cred că minunata noastră căsnicie și discuțiile noastre neprețuite la ore târzii m-au ajutat să supraviețuiesc.", spunea actorul în urmă cu un an.

Succesul internațional de care s-a bucurat filmul  Dacii, regizat de Sergiu Nicolaescu, a atras atenția studiourilor Columbia care și-au manifestat interesul de a alătura părții române în producerea filmului „Mihai Viteazul". 

Americanii au propus o distribuție cu mari actori de la Hollywood pentru acest film din care ar fi făcut parte: Orson Welles – împăratul Rudolf, Laurence Harvey – sultanul turc, Elisabeth Taylor și Richard Burton – cuplul Bathory, iar Kirk Douglas și Charlton Heston concurau pentru rolul lui Mihai Viteazul, însă după cum povestea regizorul filmului, Sergiu Nicolaescu, Nicolae Ceaușescu s-a opus.

„Când m-am hotărât să fac „Mihai Viteazul", americanii au auzit de acest lucru. Îmi aduc aminte că a fost o luptă grea, dusă de Titus Popovici și de mine, pentru a realiza acest film.

După succesul internațional al filmului „Dacii", firma americană Columbia a confirmat dorința de a produce filmul, alături de noi. Îmi dădeau niște actori fabuloși: Orson Welles – împăratul Rudolf, Laurence Harvey – sultanul turc, Elisabeth Taylor și Richard Burton – cuplul Bathory, iar Kirk Douglas și Charlton Heston concurau pentru rolul lui Mihai Viteazul. În plus, americanii ofereau 4 milioane de dolari pentru producția filmului.

Cu acești bani filmul ar fi fost de patru ori mai bogat. Eram constrâns de timp. În ultima zi, m-am dus la Comitetul Central, la Niculescu-Mizil, care era secretar, am rămas în birou, iar el s-a dus la Ceaușescu să obțină aprobare. Mi-a zis că e în regulă. Trebuia să zbor cu avionul în ziua aceea. După ce am primit aprobarea, m-am urcat în avion. Avionul a plecat. Pe pistă, în timp ce se ridica de la sol, a apărut o mașină. Cineva a urcat în avion și mi-a spus să cobor.

Am fost dus la Comitetul Central și același Niculescu-Mizil mi-a spus că nu se mai aprobă. Totul s-a spulberat când Ceaușescu a hotărât să fie făcut numai cu actori români. Despre această întâmplare, Titus Popovici mi-a povestit că Mircea Albulescu ar fi făcut o scrisoare să nu se facă filmul cu actori americani. În realitate, se pare că a fost însuși Titus Popovici, pentru că s-a mai repetat povestea. El bănuia că în momentul în care americanii iscălesc contractul urmau să facă modificări și aruncau în aer subiectul pe care el îl scrisese", spunea într-un interviu pentru HISTORIA, regizorul Sergiu Nicolaescu. 

Kirk Douglas a jucat în primul său film în 1946 în noir-ul clasic intitulat "Dragoste ciudată/ The Strange Love of Martha Ivers".

S-a remarcat apoi în filme precum "Gunfight at the O.K. Coral", "Călărețul singuratic/ Lonely Are the Brave" și "Umbra unui uriaș/ Cast a Giant Shadow".

Pe parcursul carierei sale prestigioase, Kirk Douglas a primit trei nominalizări la premiile Oscar, pentru rolurile interpretate în filmele "Van Gogh/ Lust for Life", "Urâtul și frumosul/ The Bad and the Beautiful" și "Champion".

Deși nu a câștigat niciodată Oscarul pentru interpretare, a primit din partea Academiei de film americane un premiu onorific, care i-a fost înmânat de Steven Spielberg, în 1996.
 

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews