ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Producția primului serial românesc despre daci și romani, „Getae", este în pericol - pentru a doua oară - de a nu mai vedea lumina ecranului. Realizatorii au dezvăluit că episodul-pilot a fost abandonat din nou de cei din echipa de filmare.

Într-un comunicat oficial postat pe pagina de Facebook, echipa Getae anunța că a ajuns într-un impas cu producția. Singura soluție pentru finalizarea proiectului, salutat cu deosebit entuziasm la debut, este campania de strângere de fonduri, pe care realizatorii o vor demara luna aceasta. Iată comunicatul integral transmis de Getae: 

„Comunicat Oficial «Getae: Superstiții și Război» Din păcate, după un an de zile de efort intens, am ajuns într-un impas financiar cu producția episodului pilot. În prezent există 35 de minute de material final (din 48 necesare pilotului) dar care nu vor fi niciodată difuzate din cauza unei revolte a câtorva oameni din echipă inițială, care au refuzat să-și dea acordul pentru difuzare (cu toate că ne-am înțeles altfel de la bun început). 

În ianuarie 2017, după lansarea teaserului care a obținut aproape 500 mii views în 12 ore, o parte din echipă s-a răsculat având anumite pretenții care nu făceau obiectul participării lor în proiectul GETAE. În acel moment mai aveam de filmat două scene (luptă și consiliul dinaintea bătăliei). În Februarie 2017 am reformat echipă și am decis să refilmăm tot pilotul în perioadă iunie-iulie 2017. Cu un casting parțial nou și mult mai bun, cu o echipă mult extinsă, am început antrenamentele/repetițiile și pregătirile alături de nume uriașe din teatrul și filmul românesc. 

În iunie, anumiți parteneri nu și-au ținut promisiunile contractuale și astfel s-au amânat filmările pentru care 30 de oameni s-au antrenat zi de zi, au repetat/pregătit, și-au luat liber și și-au anulat vacanțe. În iulie, pe ultima sută de metri și în al doisprezecelea ceas eram pregătiți în sfârșit să refilmăm și să fie gata totul până în august. Am întâmpinat răutăți, dificultăți, opoziție și astfel s-a amânat pentru ultima oară refilmarea pilotului. Până acum s-au investit peste 20.000 euro în această producție și mult, foarte mult timp și pasiune. Sumă este infimă pentru un film de acest calibru, dar sunt bani de acasă și contează mult. Am filmat zeci de zile în perioadă septembrie-decembrie 2016, uneori cu peste 100 de oameni pe platou, timp de zile întregi-câte 12-15 ore pe zi..., dar în zadar. Materialul arată decent, noi suntem mulțumiți de calitatea să pentru un episod pilot, dar așa cum am specificat nu poate fi difuzat din cauza unora. 

Ar fi fost difuzabil fără doar și poate. În prezent, singura opțiune pentru a refilma și difuza în sfârșit primul episod al serialului GETAE este o campanie de crowdfund pe care intenționam să o lansăm în următoarele 30 de zile. Este singură variantă viabilă prin care publicul poate participă activ la finanțarea și producția total independența a unui serial istoric românesc, bazat pe întâmplări reale. Noi putem realiza GETAE, materialul existent dovedește deja acest lucru oricui. Vă asigurăm că regretăm cel mai mult efortul celor 6 luni de producție și postproducție, este muncă și pasiunea noastră. Cândva, acest serial va fi realizat în mod garantat-nu renunțăm. Singură necunoscută este dacă în 2017 cu susținerea publicului într-o campanie de finanțare.... sau mai târziu când vom găsi resursele adecvate producției. Echipa Getae"