Regizorul român Cristi Puiu a deschis competiția de la Festivalul de Film de la Cannes cu cel mai recent film al său, Siernevada.

Vorbind despre acest film, într-un interviu acordat siteului Scena9, regizorul a abordat mai multe teme conexe cinematografiei, inclusiv despre implicarea femeilor în acest domeniu. Întrebat despre numărul femeilor regizor din România, Cristi Puiu a dat un răspuns neașteptat pentru adepții corectitudinii politice.

Acesta a spus că a fi mamă este o "chestie enormă":

"Cel mai important lucru pe care-l poate face omul pe pământul ăsta este să dea viață. De departe, nu există nimic mai important, mai mare, mai unic. Femeia face chestia asta. Cred că femeile nici nu se mai grăbesc să facă altceva dacă fac copii. E așa o bucurie. Să fii mamă e o chestie enormă. Din păcate, lucrurile au fost luate în răspăr în ultimii ani și femeile ajung să se vexeze pentru faptul că sunt reduse la statutul de mamă. Dacă tu reușești să treci peste preconcepțiile momentului și să te bucuri de statutul de mamă, să îl trăiești plenar, nu cred că îți mai vine în cap să faci tablouri. Multe femei care reușesc în carieră nu au copii sau sunt niște mame lamentabile. Omul se tot străduiește să inventeze lucruri noi și noutatea este, probabil, cea mai serioasă dintre ispitele cu care eu m-am întâlnit. Și cumva frontierele astea ale căutării noutății cu orice preț se extind și mătură viața privată. Dintr-o dată și acolo vrei să fie totul nou. Eu nu înțeleg, nu știu cum e mai bine sau mai rău. Probabil că retrogradul sunt eu…"

Cristi Puiu este regizorul filmului "Moartea domnului Lăzărescu", câștigătorul premiului "Un certain regard" la Cannes.