ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit.


 Clasicul film „Gone with the Wind/ Pe aripile vântului” (1939, în regia lui Victor Fleming), cu Clark Gable și Vivien Leigh, a fost scos de HBO de pe platforma de VOD, HBO MAX, de teama reacțiilor negative pentru modul în care îi prezintă pe oamenii de culoare, relatează New York Times.

Filmul premiat cu opt Oscaruri evocă o plantație de sclavi din Atlanta și spune povestea de dragoste dintre Scarlett O’Hara și Rhett Butler în contextul războiului civil american.

HBO Max și compania mamă AT&T Inc au luat decizia de a retrage filmul în contextul protestelor după moartea lui George Floyd și a presiunilor activiștilor de a se rescrie trecutul Statelor Unite. Pe lângă acte artistice, activiștii se războiesc cu statuile și monumentele care nu reprezintă istoria așa cum o văd ei.

„Filmul este un produs al vremurilor sale și evocă prejudecăți rasiale și etnice care, din nefericire, sunt prezente și astăzi în societate americană” a spus HBO MAX într-o declarație de presă. „Când se va întoarce filmul pe platformă, va conține o discuție despre contextul istoric și o denunțare a ceea ce reprezintă, dar va fi arătat cum a fost creat original, pentru că, în caz contrar, ar însemna că acele prejudecăți nu au existat niciodată” a mai spus HBO.

Și reality show-ul Cops, care îi arată pe polițiștii americani într-o lumină favorabilă, a fost anulat de Paramount Network. În SUA era difuzat din 1989, inițial de Fox Network, și a devenit un adevărat simbol al poliției americane. Prezenta diverse momente din viețile polițiștilor și cum rezolvau ei cazuri de la violeță domestică la furturi. Un alt reality show, pro-poliție, ”Live PD” a fost scos din grilă de A&E Network.
 
„Pe aripile vântului” rămâne în fruntea clasamentului filmelor cu cele mai mari încasări – 3,44 miliarde de dolari.