ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cititorii ActiveNews au ales: Sergiu Nicolaescu este cel mai mare regizor român din toate timpurile. Într-un sondaj publicat pe siteul www.activenews.ro, timp de două săptămâni, cititorii au putut alege numele regizorului pe care-l consideră numărul 1 din cinematografia românească.

Astfel, peste 45% dintre respondenți l-au indicat pe Sergiu Nicolaescu. După regizorul peliculei  „Atunci i-am condamnat pe toți la moarte”, cititorii l-au indicat pe Liviu Ciulei, care a întrunit 26% dintre voturi. Podiumul este completat de către Lucian Pintilie. Niciun reprezentant al așa-zisului „nou val” al cinematografiei românești nu a strâns mai mult de 4% dintre voturi.

La Sondaj au participat 2604 persoane.  Printre filmele de mare succes ale lui Sergiu Nicolaescu - pe numele real Florin Sergiu Nicola - se numără Dacii (1966), Mihai Viteazul (1970), Atunci i-am condamnat pe toți la moarte (1972), Osânda (1976), Nea Mărin Miliardar (1979), Noi, cei din linia întâi (1985), Oglinda (1994), Triunghiul morții (1999). 

Liviu Ciulei este celebrul regizorul al filmului de mare succes Pădurea Spânzuraților (1965), adaptarea după romanul omonim al lui Liviu Rebreanu. Acesta spunea că „Cea mai frumoasă scenă pe care am regizat-o vreodată a fost ultima scenă din Pădurea Spânzuraților. Vedem o tânără țărancă pregătind ultima masă pentru bărbatul pe care-l iubește care e condamnat la moarte prin spânzurare: un bărbat, o femeie, pâine, sare și vin, dragoste, viață și moarte”.

Lucian Pintilie este cunoscut pentru Reconstituirea, filmul care a ajuns să fie criticat de Miliția vremii, pentru imaginea perceput negativă în care erau prezentați în peliculă. Ion Iliescu era supărat că regizorul Pintilie „desconsideră capacitatea unor activiști politici de a-și da cu părerea asupra a ceea ce înseamnă activitatea în cinematografie”. Nicolae Ceaușescu considera că „lucrurile se cam exagerează”, în privința filmului. „Critică niște milițieni. Ei și?”.  Printre altele, Lucian Pintilie a mai regizat și De ce trag clopotele, Mitică (1981), Balanța (1992) sau Terminus Paradis (1998).