Cititorii ActiveNews au ales: Sergiu Nicolaescu este cel mai mare regizor român din toate timpurile. Într-un sondaj publicat pe siteul www.activenews.ro, timp de două săptămâni, cititorii au putut alege numele regizorului pe care-l consideră numărul 1 din cinematografia românească.

Astfel, peste 45% dintre respondenți l-au indicat pe Sergiu Nicolaescu. După regizorul peliculei  „Atunci i-am condamnat pe toți la moarte”, cititorii l-au indicat pe Liviu Ciulei, care a întrunit 26% dintre voturi. Podiumul este completat de către Lucian Pintilie. Niciun reprezentant al așa-zisului „nou val” al cinematografiei românești nu a strâns mai mult de 4% dintre voturi.

La Sondaj au participat 2604 persoane.  Printre filmele de mare succes ale lui Sergiu Nicolaescu - pe numele real Florin Sergiu Nicola - se numără Dacii (1966), Mihai Viteazul (1970), Atunci i-am condamnat pe toți la moarte (1972), Osânda (1976), Nea Mărin Miliardar (1979), Noi, cei din linia întâi (1985), Oglinda (1994), Triunghiul morții (1999). 

Liviu Ciulei este celebrul regizorul al filmului de mare succes Pădurea Spânzuraților (1965), adaptarea după romanul omonim al lui Liviu Rebreanu. Acesta spunea că „Cea mai frumoasă scenă pe care am regizat-o vreodată a fost ultima scenă din Pădurea Spânzuraților. Vedem o tânără țărancă pregătind ultima masă pentru bărbatul pe care-l iubește care e condamnat la moarte prin spânzurare: un bărbat, o femeie, pâine, sare și vin, dragoste, viață și moarte”.

Lucian Pintilie este cunoscut pentru Reconstituirea, filmul care a ajuns să fie criticat de Miliția vremii, pentru imaginea perceput negativă în care erau prezentați în peliculă. Ion Iliescu era supărat că regizorul Pintilie „desconsideră capacitatea unor activiști politici de a-și da cu părerea asupra a ceea ce înseamnă activitatea în cinematografie”. Nicolae Ceaușescu considera că „lucrurile se cam exagerează”, în privința filmului. „Critică niște milițieni. Ei și?”.  Printre altele, Lucian Pintilie a mai regizat și De ce trag clopotele, Mitică (1981), Balanța (1992) sau Terminus Paradis (1998).


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews