Declarația lui James Pettit, ambasadorul SUA la Chișinău, despre unirea Basarabiei cu România, are susțiere din partea lui Lucian Boia. Declarația ambasadorului este una corectă, spune Boia. Basarabia nu este România, chiar dacă e aproape de România, iar problema unirii nu se mai pune astăzi, când cei mai mulți dintre moldoveni preferă să trăiască într-un stat independent, mai adaugă acesta.

”Mă gândesc la toată disputa iscată în urma declarației ambasadorului american de la Chișinău. Au fost acuze grave, nu foarte abile la adresa politicii americane, acuzat fiind ambasadorul Statelor Unite că nu cunoaște deloc istoria. Niște tineri isteți s-au apucat să îi ofere manuale de istorie. Omul a spus foarte corect. A spus că Republica Moldova nu e România, a spus că are o istorie specifică și are o istorie specifică, pentru că până la 1812 e aceeași istorie, nu cu a României, ci cu a Moldovei, România există abia de la 1859, trebuie să fim conștienți de acest lucru, iar de două secole încoace, istoria Republicii Moldova e sensibil alta față de istoria României și asta a marcat-o din toate punctele de vedere. România, sigur că e apropiată de Basarabia, au pornit dintr-un trunchi comun, dar nu poți să spui că Basarabia este România”, a afirmat Lucian Boia într-un interviu pentru News.ro.

”Afirmația corectă e că Basarabia nu e România sau că e aproape de România, dar nu e identică, nu sunt același lucru. Asta este. Ce s-a putut în 1918 nu s-a mai putut la 1989 sau la 1990, din mai multe motive, contextul internațional cu totul altul și Rusia, care își are interesele ei în zonă, dar mai ales și asta nu se spune, din pricina faptului că basarabenii, să le spunem așa, într-o majoritate evidentă, nu vor să se unească cu România. Problema nu este ce vrea România aici, ci dacă vor ei să se unească cu România. Cei mai mulți preferă să trăiască într-o Republică Moldovă independentă”, a mai adăugat Boia.

Lucian Boia nu este la prima afirmație controversată. Despre Transilvania, Boia a spus în cartea "Primul război mondial. Controverse, paradoxuri, reinterpretări", că "Nu aparținuse niciodată României sau vreunuia dintre principatele care formaseră România la 1859. De la începuturile sale statale fusese înglobată în Ungaria și, chiar când Ungaria dispăruse, continuase, prin elita sa conducătoare și prin organizarea de stat, să se înfățișeze ca parte a vechiului regat ungar. Românii puteau invoca, firește, cum au și făcut, un drept etnic asupra Transilvaniei (populația românească fiind majoritară), dar nu și vreun drept istoric. Puteau să-i acuze pe unguri că îi asupreau sau îi discriminau pe români, dar nu-i puteau acuza că „răpiseră" vreodată Transilvania."

Lucian Boia a fost acuzat, de-a lungul timpului, că a fost un activist de frunte al PCR înainte de 1989 în cadrul Facultății de Istorie.

Mai mult, Lucian Boia este acuzat de incompetență."Nu știe să citească un document în latină, slavonă, greacă. Toată expertiza lui istorică vine din sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. Nu e un istoric al timpurilor de demult, preia de la unii și de la alți", spune isotoricul Ioan Aurel Pop.

Declarațiile ambasadorului american la Chișinău au dus la o reacție critică la București, reacție care a culminat cu un proiect de declarație a Senatului, care respinge ca ”neavenite” afirmațiile ambasadorului SUA la Chișinău, James Pettit, și cere lămuriri din partea autorităților americane.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te.


Fiecare dintre voi poate contribui. Susține ActiveNews