Serialul „100 de adevăruri istorice” explicate de Academicianul Ioan-Aurel Pop a continuat la Trinitas TV cu episodul VII: Latinitate și slavonism.

Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca a explicat de ce poporul român a adoptat elemente ale limbii slavone, inclusiv nume proprii folosite și astăzi.


„Slavonismul, a scris demult marele istoric Petre P. Panaitescu, slavonismul cultural și ortodoxia au fost pentru noi o modalitate de existență. Noi nu le-am luat acestea ca să ne grozăvim. Le-am luat pentru că unui popor de țărani și de păstori nu i se potrivea arta mozaicului și nici discuțiile savante, filozofice, de la curțile împăraților bizantini, cum nu s-a potrivit și cavalerismul medieval occidental, nici poezia trubadurilor, viața era cu totul alta. Nouă, ca popor de țărani și de păstori, apărători ai acestui petec de pământ ni s-a potrivit această credință care venea de la Bizanț, înaintând spre Nord devenea tot mai apropiată de spiritul nostru. Și ni s-a potrivit felul de a scrie slavon. Noi am folosit alfabetul chirilic până în secolul XIX.”, a explicat Ioan - Aurel Pop.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews