ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Serialul „100 de adevăruri istorice” explicate de Academicianul Ioan-Aurel Pop a continuat la Trinitas TV cu episodul VII: Latinitate și slavonism.

Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca a explicat de ce poporul român a adoptat elemente ale limbii slavone, inclusiv nume proprii folosite și astăzi.


„Slavonismul, a scris demult marele istoric Petre P. Panaitescu, slavonismul cultural și ortodoxia au fost pentru noi o modalitate de existență. Noi nu le-am luat acestea ca să ne grozăvim. Le-am luat pentru că unui popor de țărani și de păstori nu i se potrivea arta mozaicului și nici discuțiile savante, filozofice, de la curțile împăraților bizantini, cum nu s-a potrivit și cavalerismul medieval occidental, nici poezia trubadurilor, viața era cu totul alta. Nouă, ca popor de țărani și de păstori, apărători ai acestui petec de pământ ni s-a potrivit această credință care venea de la Bizanț, înaintând spre Nord devenea tot mai apropiată de spiritul nostru. Și ni s-a potrivit felul de a scrie slavon. Noi am folosit alfabetul chirilic până în secolul XIX.”, a explicat Ioan - Aurel Pop.