Serialul „100 de adevăruri istorice” explicate de Academicianul Ioan-Aurel Pop a continuat la Trinitas TV cu episodul VII: Latinitate și slavonism.

Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca a explicat de ce poporul român a adoptat elemente ale limbii slavone, inclusiv nume proprii folosite și astăzi.


„Slavonismul, a scris demult marele istoric Petre P. Panaitescu, slavonismul cultural și ortodoxia au fost pentru noi o modalitate de existență. Noi nu le-am luat acestea ca să ne grozăvim. Le-am luat pentru că unui popor de țărani și de păstori nu i se potrivea arta mozaicului și nici discuțiile savante, filozofice, de la curțile împăraților bizantini, cum nu s-a potrivit și cavalerismul medieval occidental, nici poezia trubadurilor, viața era cu totul alta. Nouă, ca popor de țărani și de păstori, apărători ai acestui petec de pământ ni s-a potrivit această credință care venea de la Bizanț, înaintând spre Nord devenea tot mai apropiată de spiritul nostru. Și ni s-a potrivit felul de a scrie slavon. Noi am folosit alfabetul chirilic până în secolul XIX.”, a explicat Ioan - Aurel Pop.

2% din impozitul pe salariu
Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a siteului ActiveNews România, nu către stat. Companiile de publicitate și multinaționalele nu ne iubesc. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Familia, Credința și Țara.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.