În Episodul al VII-lea al serialului „100 de adevăruri istorice”, academicianul Ioan - Aurel Pop a vorbit despre Unirea cu Basarabia, petrecută acum 100 de ani.

„Gruparea lui Petre Carp, Titu Maiorescu și a conservatorilor germanofili se gândea în primul rând la Basarabia. Și se gândea cu patriotism, să știți. Nu cu rea voință față de Ardeal sau Bucovina. De ce se gândeau în primul rând la Basarabia? Pentru că politica de rusificare în suta de ani trecută, făcuse mai mult decât maghiarizarea din Ardeal în mia de ani trecută. Să ne înțelegem: eficiența deznaționalizării în Basarabia fusese extraordinară și oamenii aceștia se gândeau că urgența numărul 1 e Basarabia. Ei militau pentru o alianță cu Germania și Austro-Ungaria pentru înfrângerea Rusiei”, a explicat Ioan Aurel Pop.

Academicianul a adăugat că votul din Sfatul Țării a fost democratic și Armata Română nu s-a amestecat în procesul votării.

 

„Nu-i adevărat că trupele române au intimidat adunarea. În Sfatul Țării au fost reprezentanți ai românilor, rușilor, ucrainenilor, ai tuturor grupurilor importante de locuitori. Au votat și minoritarii. Cei care s-au opus au fost înregistrați ca opozanți. Majoritatea a decis conform principiului democrației.[...] Armata Română era departe și nu s-a amestecat în acest proces al votării” , a încheiat reputatul istoric.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews