ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În Episodul al VII-lea al serialului „100 de adevăruri istorice”, academicianul Ioan - Aurel Pop a vorbit despre Unirea cu Basarabia, petrecută acum 100 de ani.

„Gruparea lui Petre Carp, Titu Maiorescu și a conservatorilor germanofili se gândea în primul rând la Basarabia. Și se gândea cu patriotism, să știți. Nu cu rea voință față de Ardeal sau Bucovina. De ce se gândeau în primul rând la Basarabia? Pentru că politica de rusificare în suta de ani trecută, făcuse mai mult decât maghiarizarea din Ardeal în mia de ani trecută. Să ne înțelegem: eficiența deznaționalizării în Basarabia fusese extraordinară și oamenii aceștia se gândeau că urgența numărul 1 e Basarabia. Ei militau pentru o alianță cu Germania și Austro-Ungaria pentru înfrângerea Rusiei”, a explicat Ioan Aurel Pop.

Academicianul a adăugat că votul din Sfatul Țării a fost democratic și Armata Română nu s-a amestecat în procesul votării.

 

„Nu-i adevărat că trupele române au intimidat adunarea. În Sfatul Țării au fost reprezentanți ai românilor, rușilor, ucrainenilor, ai tuturor grupurilor importante de locuitori. Au votat și minoritarii. Cei care s-au opus au fost înregistrați ca opozanți. Majoritatea a decis conform principiului democrației.[...] Armata Română era departe și nu s-a amestecat în acest proces al votării” , a încheiat reputatul istoric.