ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În Piața Unirii din Oradea au avut loc sâmbătă ceremonii militare și religioase pentru marcarea a o sută de ani de la eliberarea regiunii de sub ocupația maghiară și unirea cu Regatul României.

Potrivit România Actualități, cu un secol în urmă, trupele române, sub comanda generalului Traian Moșoiu, eliberau orașul de gărzile roșii ale revoluționarului comunist Béla Kun, instaurator al Republicii Sovietice în Ungaria și militant pentru recucerirea Ardealului și a Slovaciei. 

La 20 aprilie 1919, Armata Română atingea aliniamentul Hust (Subcarpatia)-Satu Mare–Carei–Valea lui Mihai–Oradea, pe flancul sudic ajungând la Orosháza. La 5 mai, tot teritoriul până la Tisa, inclusiv podurile peste râu, era ocupat de Armata Română, care eliberează și Aradul pe 17 mai 1919. În același an, la 4 august, trupele române vor elibera Budapesta de regimul bolșevic, contribuind la refacerea Ungariei democratice.

Potrivit Jurnal Bihorean, în perioada 16 – 20 aprilie 2019, la o sută de ani de la preluarea regiunii de către Armata Română, Primăria a organizat evenimente dedicate Centenarului Oradiei Mari – 100 de ani de la instaurarea administrației românești în județul Bihor și în Oradea.

Cele mai spectaculoase manifestări au fost organizate pe 20 aprilie în Piața Unirii din Oradea, unde a fost pusă în scenă o reconstituire istorică a întâmpinării Generalului Traian Moșoiu de către Rimler Károly, primarul din 1919, au fost dezvelite statuile episcopilor ortodox și greco-catolic din epocă, s-au ținut cuvântări, au fost depuse coroane de flori.
 
Momentul culminant l-a reprezentat defilarea militară, realizată cu personalul și tehnica din dotarea structurilor de apărare, ordine publică și siguranță națională, din Garnizoana Oradea, precum și din alte garnizoane, aprobate de către Ministrul Apărării Naționale. Defilarea de la sol a fost însoțită de un spectacol aviatic în care au evoluat elicoptere Puma și avioane de luptă MIG Lancer. Întreaga ceremonie militară s-a desfășurat în prezența ministrului Apărării, Gabriel Leș.  

Potrivit portalului Oradea.ro, sărbătoarea Centenarului Oradiei Mari acontinuat printr-o expoziție de tehnică militară din structurile de apărare, ordine publică și siguranță națională, prin demonstrații de reconstituire istorico-militară și printr-un concert de muzică susținut de către Ansamblul Folcloric Profesionist "Crișana", dar și de interpreta Andra.

Evenimentul organizat de Agenția de Promovare a Turismului în Oradea și regiune s-a încheiat sâmbătă seara cu focuri de artificii, retragerea cu torțe și intonarea imnului "Deșteaptă-te, Române!".