ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe 12 februarie 1959, în Buzău se năștea Dan Puric, cel care avea să devină un mare actor, eseist, autor și regizor de teatru român. 

„Eu m-am născut la Buzău, în 1959, și în copilărie am avut o perioadă dacă nu de iluminare, în orice caz de lumină nemaipomenită — pentru că am copilărit la Nehoiu, în munți. Părinții mei erau medici acolo... vedeam de dis de dimineață munții. Munții îmi vorbeau pe limba lor, păsările își ziceau muzica (...) Este un cerc de lumină care s-a pogorât pentru totdeauna în viața mea. (...) Apoi ai mei m-au adus la București. Aveam 7 ani și eram fascinat de locomotive. De la școală țin minte tot lumina, felul cum cădea ea pe pupitrele noastre'', spunea el, într-un interviu.

Este licențiat al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale", secția Actorie, clasa profesorului Dem Rădulescu (1985), potrivit volumului "1234 Cineaști Români" (Ed. Științifică, 1996) și site-ului www.tnb.ro.

De-a lungul timpului a interpretat roluri prime în piese de Aristofan, Shakespeare, Goldoni, Chase, Harwood, Marivaux, Gogol, Caragiale, Eminescu, Blaga și alții.

Spectacolele sale - Toujours l'amour, Made in Romania, Costumele, Don Quijote - au fost reprezentate în mai multe țări. În film, a jucat rolul principal în coproducția româno-sârbă Broken Youth, iar spectacolele sale de pantomimă au fost transmise de televiziunile BBC Belfast Royal College, 3SAT Frankfurt și RTL Luxemburg.

A deținut numeroase roluri în filme precum: „Prea cald pentru luna mai” (regia Maria Callas Dinescu, 1983), „Salutări de la Agigea” (regia Cornel Diaconu, 1984), „O vară cu Mara” (regia George Cornea, 1988), „Tinerețe frântă” / Broken Youth (regia Marija Maric, coproducție româno-sârbă, 1990), „Orient Express” (regia Sergiu Nicolaescu, 2004).

Pasionat de dans, de muzică, de film, un virtuoz al step-ului, a înființat, în 1999, Compania Passe-Partout Dan Puric, în cadrul căreia a creat și a regizat spectacole precum: „Made în România”, „Costumele”, „Hic sunt Leones”, „Cei 150”, „Don Quijote” sau „Royal Fashion”, potrivit paginii de facebook a companiei, citate de Agerpres. Cu această companie de teatru a participat la festivaluri renumite din Germania, Elveția, Franța, Grecia, Slovacia, Croația, Bosnia, Ungaria, iar în 2003, a câștigat Premiul UNITER pentru Teatru Non-verbal.

Actor, regizor de teatru, dar și eseist, Dan Puric este autor al volumelor „Cine suntem” (2008), „Despre omul frumos” (2009) și „Fii demn!” (2011), „Suflet românesc” (2013), „Dulci - Jurnalul unui câine scris de un puric Dan” (2015), „Să fii român!” (2017).

În 2000 i s-a conferit Ordinul Steaua României în grad de Cavaler iar din 2001 este societar al Teatrului National București.