12 februarie: Ziua lui Dan Puric. LA MULȚI ANI!

Pe 12 februarie 1959, în Buzău se năștea Dan Puric, acum un mare actor, eseist, autor și regizor de teatru român. Românii îl vor sărbători azi la București, la propriul lui spectacol - Dan Puric 66. Redacția îi urează La Mulți Ani!
Astăzi, pe 12 februarie 2025, la Sala MNAR - Auditorium București, celebrăm împreună o viață dedicată artei și tăcerii care spune mai mult decât o mie de cuvinte. Un spectacol unic, care îți va atinge sufletul și te va purta într-o călătorie prin emoție, reflecție și profunzime, transmite Eventim.
„Eu m-am născut la Buzău, în 1959, și în copilărie am avut o perioadă dacă nu de iluminare, în orice caz de lumină nemaipomenită — pentru că am copilărit la Nehoiu, în munți. Părinții mei erau medici acolo... vedeam de dis de dimineață munții. Munții îmi vorbeau pe limba lor, păsările își ziceau muzica (...) Este un cerc de lumină care s-a pogorât pentru totdeauna în viața mea. (...) Apoi ai mei m-au adus la București. Aveam 7 ani și eram fascinat de locomotive. De la școală țin minte tot lumina, felul cum cădea ea pe pupitrele noastre'', spunea el, într-un interviu.
Este licențiat al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale", secția Actorie, clasa profesorului Dem Rădulescu (1985), potrivit volumului "1234 Cineaști Români" (Ed. Științifică, 1996) și site-ului www.tnb.ro.
De-a lungul timpului a interpretat roluri prime în piese de Aristofan, Shakespeare, Goldoni, Chase, Harwood, Marivaux, Gogol, Caragiale, Eminescu, Blaga și alții.
Spectacolele sale - Toujours l'amour, Made in Romania, Costumele, Don Quijote - au fost reprezentate în mai multe țări. În film, a jucat rolul principal în coproducția româno-sârbă Broken Youth, iar spectacolele sale de pantomimă au fost transmise de televiziunile BBC Belfast Royal College, 3SAT Frankfurt și RTL Luxemburg.
A deținut numeroase roluri în filme precum: „Prea cald pentru luna mai” (regia Maria Callas Dinescu, 1983), „Salutări de la Agigea” (regia Cornel Diaconu, 1984), „O vară cu Mara” (regia George Cornea, 1988), „Tinerețe frântă” / Broken Youth (regia Marija Maric, coproducție româno-sârbă, 1990), „Orient Express” (regia Sergiu Nicolaescu, 2004).
Pasionat de dans, de muzică, de film, un virtuoz al step-ului, a înființat, în 1999, Compania Passe-Partout Dan Puric, în cadrul căreia a creat și a regizat spectacole precum: „Made în România”, „Costumele”, „Hic sunt Leones”, „Cei 150”, „Don Quijote” sau „Royal Fashion”, potrivit paginii de facebook a companiei, citate de Agerpres. Cu această companie de teatru a participat la festivaluri renumite din Germania, Elveția, Franța, Grecia, Slovacia, Croația, Bosnia, Ungaria, iar în 2003, a câștigat Premiul UNITER pentru Teatru Non-verbal.
Actor, regizor de teatru, dar și eseist, Dan Puric este autor al volumelor „Cine suntem” (2008), „Despre omul frumos” (2009) și „Fii demn!” (2011), „Suflet românesc” (2013), „Dulci - Jurnalul unui câine scris de un puric Dan” (2015), „Să fii român!” (2017).
În 2000 i s-a conferit Ordinul Steaua României în grad de Cavaler iar din 2001 este societar al Teatrului National București.
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Serghei Lavrov, interviu cu Mario Nawfal, Larry Johnson și Andrew Napolitano: Moscova nu va accepta o pace care să pună vieți în pericol. ”Fuhrer Ursula” vrea remilitarizarea Europei

Horia Moculescu la 88 de ani: În România nu a existat un holocaust. SĂ NU MĂ CENZURAȚI! Așa este și cu vaccinul. Eu sunt vaccinat de trei ori și fac un COVID. De ce am făcut vaccinul? Numai Dumnezeu m-a salvat! AUDIO/VIDEO

Magdalena Radu: Tot așa s-a instaurat și comunismul, prin falsificarea alegerilor. O mâna de golani exultau la fel cum exultă și acum

15 martie, Ziua NEAGRĂ a Maghiarilor de Pretutindeni. Revoluția de la 1848 din Ungaria înseamnă amintirea unei crunte perioade de teroare pentru români. Apelul ignorat al Academiei: Pe 15 martie 1848 s-a votat unirea Ungariei cu Transilvania

Nae Ionescu: Ce e predania? Una din cele mai mari primejdii care amenință ortodoxia românească este nevoia de "înnoire"

ÎNVIERE - Ultimul articol al lui Nae Ionescu (16 iunie 1890 - 15 martie 1940)
Recomandările noastre

Kievul tocmai a aruncat în aer Negocierile de Pace – România, în pericol maxim!

Elefanții, porcul spinos și lebăda neagră

Călin Georgescu după interzicerea lui de către CCR: Ați avut ocazia să vedeți iadul: nu suntem liberi nici în România, nici în Europa. Rămâneți în credință. Vă mulțumesc, a fost o onoare sa fim împreună în această chemare istorică! - DISCURSUL INTEGRAL

ALERTĂ: BEC A RESPINS CANDIDATURA LUI GEORGESCU! Românii în stradă pentru Călin Georgescu: Se strigă HOȚII! Intervin SCUTIERII ca în '89. JANDARMII DAU CU GAZ! Elon Musk: O NEBUNIE! Democrația a murit în România!
Secțiuni: Cultură Prima pagină Știri Teatru / Film
Persoane: Dan Puric
Subiecte: Dan Puric și Nicolae Furdui Iancu Mari români
Organizații: Teatrul Naţional Bucureşti
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (3)