Sfântul Apostol Acvila s-a născut în Pont (Asia Mică) și era iudeu de neam. A avut ocupația de țesător de corturi, la fel ca Apostolul Pavel. Sfântul Pavel l-a botezat și i-a încredințat misiunea propovăduirii Evangheliei Domnului Iisus Hristos. Biserica l-a numărat printre cei 70 de apostoli. Pentru dragostea și devotamentul lui în slujirea Bisericii, a fost hirotonit episcop al cetății Heracleea Pontului. 

Faptele Apostolilor relatează cum a ajuns din Roma la Corint, unde l-a întâlnit și găzduit pe Sfântul Apostol Pavel. Acvila venise de curând din Italia, împreună cu soția sa Priscila, în urma poruncii împăratului Claudiu (41-54) ca toți iudeii să plece din capitala Imperiului (Faptele Apostolilor 18, 1-4). Sfântul Pavel a locuit o vreme la Corint în casa celor doi, lucrând corturi împreună cu ei, dar ocupându-se și cu propovăduirea Evangheliei în sinagogă. După ce au fost botezați de Sfântul Pavel, Acvila și Priscila au devenit ucenici devotați și l-au însoțit pe apostol în Efes. 

În Epistola către Romani, Sfântul Apostol Pavel trimite salutări ucenicilor săi Acvila și Priscila: „Îmbrățișați pe Priscila și Acvila, împreună-lucrători cu mine în Hristos Iisus, care și-au pus grumazul lor pentru viața mea și cărora nu numai eu le mulțumesc, ci și toate Bisericile dintre neamuri, și Biserica din casa lor” (Faptele Apostolilor 16, 3-5). 

După moartea împăratului roman Claudiu, iudeii au primit libertate și au au putut reveni în capitala Imperiului. Acvila și Priscila s-au întors și ei la Roma, dar numai pentru o scurtă perioadă de timp, fiindcă Sfântul Apostol Pavel l-a trimis pe Acvila la Efes pentru a-l ajuta pe Timotei la propovăduire. După aceea, Acvila a fost hirotonit episcop al cetății Heracleea din Pont. Apoi, a predicat Evanghelia Mântuitorului Iisus Hristos în Ahaia, în Asia Mică și în Pont, dar mai ales în Corint, în Efes și în Heracleea. 

Sfântul Apostol Acvila i-a convertit pe păgâni la creștinism, a sfărâmat mulți idoli și ridicat multe biserici, hirotonind și preoți în noile comunități întemeiate. În misiunea sa, apostolul Acvila a fost ajutat foarte mult de soția lui Priscila. Dragostea lor pentru cele sfinte n-a fost lipsită de încercări și necazuri, până când, în cele din urmă, ei au primit moarte martirică în timpul celei dintâi persecuții împotriva creștinilor.

Tot pe data de 14 iulie, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe următorii sfinți: Cuviosul Nicodim Aghioritul; Cuviosul Onisim; Sfinții Mucenici Achila și Ilarie; Cuviosul Ștefan; Sfinții Mucenici Iust și Eraclie.

Sursa: DoxologiaDragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews