Astăzi se împlinesc 38 de ani de la primul zbor al unui român în spațiul cosmic. Dumitru Prunariu a fost al 103-lea cosmonaut din lume care a ieșit în spațiu, însă primul și singurul român care a zburat vreodată în cosmos.

Dumitru Prunariu a  efectuat zborul în perioada 14-22 mai 1981, la bordul navei cosmice "Soiuz 40" și al laboratorului spațial "Saliut-6". Cosmonautul român a realizat mai multe experiențe științifice din domeniul astrofizicii, al studiului radiațiilor cosmice, al medicinei, biologiei și psihologiei, dar și al tehnologiilor spațiale.

Prin zborul lui Dumitru Prunariu în spațiu, România a devenit a noua țară din lume care își promovează capacitatea științifică în spațiul extraatmosferic prin intermediul unui cosmonaut propriu.

Misiunea a durat sapte zile, 20 de ore, 42 de minute și 52 de secunde, după un parcurs circumterestru de 5.260.000 de kilometri.2% din impozitul pe salariu
Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a siteului ActiveNews România, nu către stat. Companiile de publicitate și multinaționalele nu ne iubesc. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Familia, Credința și Țara.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.