14 octombrie: Al doilea oraș românesc ca populație, Chișinăul, împlinește 586 de ani. La Mulți Ani, frați români!

Pe 14 octombrie, în fiecare an, cu ocazia praznicului Sfintei Parascheva sau a Acoperământului Maicii Domnului, după calendarul neîndreptat, Chișinăul, cel mai mare oraș din Basarabia și al doilea ca populație dintre orașele românești, își are sărbătoarea orașului.
Conform recensământului din 2004, populația orașului este de 589 445 de locuitori.
Prima mențiune documentară a Chișinăului ca localitate datează din 17 iulie 1436, când domnii Țării Moldovei Ilie și Ștefan... au dat și i-au întărit lui Oncea-logăfăt pentru credicioasă slujbă mai multe sate pe Răut . Stabilind hotarele acestor sate, documentul menționează : ...și la Băc, de cealaltă parte , pe valea ce cade în dreptul Cheșenăului lui Acbaș, la Fântâna unde este Seliștea Tătărească în dreptul păduricii. A doua mențiune datează din 1466, informează Ziarul Național.
Este vorba de un document de proprietate semnat de Ștefan cel Mare, prin care voievodul i-a dat unchiului său, Vlaicu, o seliște la Chișinău, la Fântâna Albișoarei, moșie cumpărată de la Toader, feciorul lui Fedor, cu 120 de arginți tătărăști.
Documentul mai spune că Chișinăul, cu întreaga sa moșie și cu moara, este dat boierului Vlaicu și tuturor urmașilor săi. Istoricii presupun că așezarea număra 5-10 gospodării țărănești.
Originea denumirii de Chișinău este neclară. Unii cercetători spun că denumirea Chișinăului provine de la cuvântul ucrainean Chișeni, ceea ce înseamnă „buzunar”, precizează sursa citată.
Potrivit lor, Chișinăul era un centru comercial, unde se adunau negustori ucraineni, armeni, evrei și moldoveni. O altă teorie spune că cuvântul Chișinău derivă de la Câșla nouă - târla nouă de oi, denumire care vine din prima jumătate a sec. al XlX-lea, pe când în partea de sus a orașului era o târlă de oi, iar în jurul ei s-ar fi construit încet bazele orașului Chișinău.
Alte date spun că numele Chișinău provine de la Keșene, din limba tătărească - capelă pe mormânt, sau Keșen - mănăstire. Această teorie s-ar baza pe un act din 1420, care spune că în Chișinău erau în vremurile de atunci mai multe mănăstiri.
Ce este clar, însă, e că numele orașului nu a suferit schimbări majore de-a lungul timpului, fiind mereu denumit „Chișinău”.
Pe întreg parcursul existenței sale ca localitate rurală, Chișinăul, ca și multe alte sate din Țara Moldovei, fiind moșie boierească, apoi mănăstirească din 1641, atunci când Vasile Lupu, domnul Țării Moldovei, trece moșia Chișinău în stăpânirea Mănăstirii „Sfânta Vineri” din Iași, administrația locală era condusă de un vornic de sat.
Creșterea puterii economice a Chișinăului și transformarea sa în târg în anii ’50-’60 ai sec. al XVII-lea, apoi trecerea sa în categoria orășelelor și orașelor țării a impus anumite schimbări în formele de administrare a localității.
Astfel, din această perioadă a crescut rolul dregătoriei de vornic al Chișinăului. Primul vornic cu funcții administrative a fost atestat documentar la 9 februarie 1668, fiind vorba de „Panfil vornicul de Chișinău”, care figurează în calitate de martor într-un zapis de vânzare-cumpărare.
Susține ActiveNews

Participă prin sprijinirea noastră
la lupta pentru Adevăr!
la lupta pentru Adevăr!
căci mâine nu se știe ce ne mai așteaptă.
Pe același subiect

Viu entuziasm la Kiev! ”Poporul ucrainean își exprimă recunoștința față de poporul frate rus în legătură cu trecerea Crimeei în componența R.S.S. Ucrainene”

21-22 septembrie 1939: Unul dintre cele mai odioase acte de terorism de stat. 252 de persoane au fost ucise fără judecată sub Dictatura lui Carol al II-lea. Autoritățile au expus cadavrele victimelor pe STRĂZILE orașelor țării

Deranj mare la Budapesta, după ce noile manuale turcești de istorie pentru liceu conțin hărți medievale în care Ungaria nu apare deloc pe hartă

Pe 23 septembrie 1881 Eminescu își apăra magistral și amuzant originea românească

Prof. Dr. Tiberiu Tudor: Înființarea și extinderea NATO. XII - ”Russians out, Americans in, Europeans drown”

23 septembrie 1386: Înscăunarea lui Mircea cel Bătrân, autorul primului tratat de alianță anti-otomană din istoria Europei de Sud-Est și ctitorul Mănăstirii Cozia, surprins admirabil de Românul Absolut Mihai Eminescu în Scrisoarea a III-a - VIDEO
Recomandările noastre

Tandemul Poturaev - Bănescu și Hristosul de Plastic

Tucker Carlson: "Sistemul se prăbușește sub ochii noștri!"

Dracul Globalist încearcă să domolească Focul pentru ca Broscuța să ațipească la loc în Ceaun

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)