Pe 15 februarie 1851 se năștea la Iași Spiru Haret, matematician, fizician, profesor, om politic, ministru al cultelor și instrucțiunilor publice, membru titular al Academiei Române.

Spiru Haret a fost primul român care a obținut titlul de doctor în matematici la Facultatea de Științe din Paris (1878), devenind apoi profesor la Facultatea de Științe din București. A îndeplinit de trei ori mandatul de ministru al Instrucțiunii Publice și Cultelor (1897-1899, 1901-1904, 1907-1910), rămânând în acest post mai bine de 10 ani. Și-a lăsat amprenta atât asupra învățământului primar, cât și asupra celui liceal. A înființat liceele cu profil real, ceea ce a contribuit în mod esențial la înflorirea învățământului științelor în România. A instituit examenul de bacalaureat. A scris manuale și a predat la înalte școli românești.

Spiru Haret a determinat sporirea numărului școlilor: între 1897 - 1910 s-au ridicat în toată țara 2.343 de școli, dintre care 1.980 cât timp Haret a fost ministru. Pentru că bugetul statului și al comunelor nu îngăduia gratuitatea unor cărți necesare școlilor, a dispus ca editarea lor să fie făcută de minister, pentru a le ieftini. De asemenea, Spiru Haret este cel care a înființat grădinițele de copii din România. El a încurajat concursurile de cărți didactice, susținând reviste ca Școala română, Convorbiri didactice, a creat școli de adulți și cantine pentru copiii săraci, fiind și promotorul turismului școlar. În 1904 a înființat Școala Superioară de Arhitectură și Comisia Monumentelor Istorice.

În 1910 Spiru Haret se retrage atât din activitatea didactică, cât și din cea politică. În același an publică la București și Paris lucrarea intitulată Mecanica socială, utilizând pentru prima oară matematica în explicarea și înțelegerea fenomenelor sociale. Spiru Haret a murit pe 17 decembrie 1912, la vârsta de 61 de ani.

"M-am străduit ca din învățători și preoți să creez o forță care să ridice țărănimea", spunea Spiru Haret.

În București există o stradă Spiru Haret, un liceu Spiru Haret, o universitate particulară Spiru Haret și o statuie a lui Spiru Haret, situată în Piața Universității. Situată pe strada Gheorghe Manu (fostă Verde, fostă Lemnea) la numărul 7, casa fusese ridicată în 1888. Un șir de fenomene inexplicabile a făcut ca în 2014 casa să fie demolată iar în locul ei se va ridica un bloc ce are autorizație de la primăria condusă de Sorin Oprescu . În 2005, Ministerul Culturii nu a avut 1.400.000 euro pentru a o răscumpăra.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews