ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe 15 februarie 1851 se năștea la Iași Spiru Haret, matematician, fizician, profesor, om politic, ministru al cultelor și instrucțiunilor publice, membru titular al Academiei Române.

Spiru Haret a fost primul român care a obținut titlul de doctor în matematici la Facultatea de Științe din Paris (1878), devenind apoi profesor la Facultatea de Științe din București. A îndeplinit de trei ori mandatul de ministru al Instrucțiunii Publice și Cultelor (1897-1899, 1901-1904, 1907-1910), rămânând în acest post mai bine de 10 ani. Și-a lăsat amprenta atât asupra învățământului primar, cât și asupra celui liceal. A înființat liceele cu profil real, ceea ce a contribuit în mod esențial la înflorirea învățământului științelor în România. A instituit examenul de bacalaureat. A scris manuale și a predat la înalte școli românești.

Spiru Haret a determinat sporirea numărului școlilor: între 1897 - 1910 s-au ridicat în toată țara 2.343 de școli, dintre care 1.980 cât timp Haret a fost ministru. Pentru că bugetul statului și al comunelor nu îngăduia gratuitatea unor cărți necesare școlilor, a dispus ca editarea lor să fie făcută de minister, pentru a le ieftini. De asemenea, Spiru Haret este cel care a înființat grădinițele de copii din România. El a încurajat concursurile de cărți didactice, susținând reviste ca Școala română, Convorbiri didactice, a creat școli de adulți și cantine pentru copiii săraci, fiind și promotorul turismului școlar. În 1904 a înființat Școala Superioară de Arhitectură și Comisia Monumentelor Istorice.

În 1910 Spiru Haret se retrage atât din activitatea didactică, cât și din cea politică. În același an publică la București și Paris lucrarea intitulată Mecanica socială, utilizând pentru prima oară matematica în explicarea și înțelegerea fenomenelor sociale. Spiru Haret a murit pe 17 decembrie 1912, la vârsta de 61 de ani.

"M-am străduit ca din învățători și preoți să creez o forță care să ridice țărănimea", spunea Spiru Haret.

În București există o stradă Spiru Haret, un liceu Spiru Haret, o universitate particulară Spiru Haret și o statuie a lui Spiru Haret, situată în Piața Universității. Situată pe strada Gheorghe Manu (fostă Verde, fostă Lemnea) la numărul 7, casa fusese ridicată în 1888. Un șir de fenomene ”inexplicabile” a făcut ca în 2014 casa să fie demolată iar în locul ei se va ridica un bloc care a primit autorizație de la primăria condusă pe-atunci de Sorin Oprescu. Nici Ministerul Culturii nici Academia Română nu au avut 1.400.000 euro pentru a o răscumpăra. FOTO:

Vedeți și Casa memorială Spiru Haret a dispărut. În locul ei a apărut un bloc cu 7 etaje, din sticlă și beton