ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


În urmă cu 32 de ani, pe 15 iunie 1990, președintele de atunci al României, Ion Iliescu, le mulțumea miilor de mineri pentru măcelul din București.

Mii de mineri, dar și muncitori din marile uzine bucureștene, au făcut prăpăd în Capitala, strivind protestul anticomunist din Piața Universității.

Ion Iliescu a declarat însă, senin, pentru televiziunea italiană RAI2:

„Nu există nici un mort provocat de mineri.

Sigur că minerii la rândul lor au făcut și lucruri bune.
Ei au ajutat ca să fie curățată Piața Universității de urmele vandalismelor din ajun și reluarea traficului.
Ei au pus mîna pe sapă și au refăcut tot spațiul verde din fața Teatrului Național.”
 
Iar premierul Petre Roman a susținut la o altă televiziune că sângele studenților de pe pereții Arhitecturii și Universității este... vopsea roșie.
 
 
După ce și-au incheiat "treaba", schilodind pe viață sute de oameni nevinovați, minerii au fost adunați la Romexpo pentru a primi mulțumirile președintelui țării.
 
 
Ion Iliescu: „Vă mulțumesc pentru tot ceea ce ați făcut în aceste zile, în general pentru toată atitudinea dumneavoastră de înaltă conștiință civică. Deci, vă mulțumesc încă o dată tuturor pentru ceea ce ați demonstrat și în aceste zile: că sunteți o forță puternică, cu o înaltă disciplina civică, muncitorească, oameni de nădejde ți la bine, dar mai ales la greu. Și de asta dată ați demonstrat cât de importantă este solidaritatea muncitorească. Cu un sentiment deosebit de conștiință civică, patriotică ați simțit momentul dificil și cu o dăruire exemplară v-ați arătat gata să fiți solidari cu puterea nouă. Exemplul dumneavoastra a fost plin de îmbărbătare pentru toți cei de bine, care doresc progresul societății românești. Vreau să vă mulțumesc deci pentru acest act de înaltă solidaritate pe care l-ați demonstrat în aceste zile.” VIDEO:

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews