ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe 16 decembrie 1989, la Timișoara se puneau în mișcare evenimentele care au declanșat revolta populară generalizată din întreaga țară de-acum 34 de ani.

Totul a pornit de la un fapt aparent banal: o decizie judecătorească prin care se întărea decizia Bisericii reformate de strămutare a unui preot, de la Timișoara la Mineu. Nefiind de acord cu decizia, Laszlo Tokeș își anunță enoriașii că urmează să fie mutat cu forța de la Timișoara, pe 16 decembrie. Afirmația pare ciudată, pentru că în 1989, 16 decembrie a căzut într-o sămbătă, zi nelucrătoare pentru autoritățile statului.

Totuși, pe 15 decembrie, vineri, Comisia de Evacuare nu se prezintă, dar se găsesc 3-4 enoriași care se strâng în fața casei parohiale a preotului, ceea ce la rândul său atrage alte zeci de curioși.

Conform istoricului A.M. Stoenescu, o prezență interesantă la acea adunare a fost cea a secretarului II al Ambasadei americane la București, Dennis L Curry, însoțit de o corespondentă de presă britanică. „Cei doi fuseserã preluati de organele de filaj ale judetului Timis încã de dimineatã si se cunostea cu ce scop au venit acolo. S-au plimbat prin oras, pentru a da senzatia cã sunt turisti interesati de clãdirile vechi ale Timisoarei, apoi au trecut de mai multe ori prin dreptul imobilului din Timotei Cipariu. Linistea din fata casei i-a contrariat, crezînd cã pastorul a fost deja evacuat. La un moment dat, au încercat sã intre în clãdire, dar militianul de la intrare i-a legitimat, astfel cã au renuntat”, scrie Stoenescu.

În cursul zilei, factorul politic local, probabil în acord cu Bucureștiul, decide să retragă milițianul de la intrare, de teama de a nu isca un conflict internațional cu americanii.

După amiază, în jurul orelor 16:00, la fața locului a ajuns și prim-secretarul județului Timiș, Radu Bălan, care, conform mai multor mărturii, i-ar fi agresat verbal pe cei prezenți acolo. Pentru cei mai tineri, prim secretarul județului era persoana cu cea mai înaltă funcție din județ, un echivalent al Președintelui CJ de azi, dar cu puteri mult mai mari. Conform mărturiilor, spre seară grupul ajunsese la 200 persoane, în majoritate credincioși.

La un moment dat, suspectând că o persoană este infiltrată de Securitate, mai mulți dintre cei prezenți o iau la bătaie, dar este salvat de doi indivizi. Spre seară, după ora 19:00 se înfiripă un „Deșteaptă-te române”, timid, dar după a doua strofă, Tokeș le cere celor prezenți să se oprească, deoarece „este periculos”. Despre rolul lui Tokeș, puteți citi pe larg aici.

Primarul Petre Moț ia o decizie foarte importantă: decide să cheme 100 de muncitori să-i bată, să-i disperseze pe cei prezenți în fața casei unde era Tokeș. Prin această hotărâre a autorităților, ele însele măresc numărul persoanelor aflate în zonă, ceea ce stârnește curiozitatea localnicilor. Unii vor staționa acolo și vor îngroșa numărul nemulțumiților. „Li se spusese cã în Timotei Cipariu este un grup violent de iredentisti, de unguri care vor sã împiedice punerea în aplicare a unei hotãrîri judecãtoresti”. Constatând că situația e calmă, vor deveni nervoși și se vor considera păcăliți de autorități.

Această mulțime va începe să discute, cu nemulțumire, despre lipsurile de-atunci: frig, mâncare, energie electrică. În acest timp, un grup de tineri energici își facea apariția, care incită la acțiune.

Conform Securității, manifestația se mută deja în Piața Maria și urma să se îndrepte spre sediul PCR județean. In jurul orei 17:00, Lorin Fortuna si Claudiu lordache se duc si ei în strada Timotei Cipariu
împreunã cu familiile.

Se aud primele strigăte: Vrem lapte!, Vrem pîine!, Vrem cãldură! Apoi, spre 17:30, grupul trage pantograful tramvaiului, blocându-l. Un grup de copii sparge geamurile, iar călătorii se dau jos, unii alăturându-se mulțimii.

Prim secretarul județului convoacă peste 200 de gărzi patriotice pentru a rezolva situația. Spre ora 20:00 au loc prime confruntări cu forțele de ordine. Colonelul Colonelul Filip Teodorescu, locțiitor al șefului Direcției de Contraspionaj, își aminteste că în jurul orei 20.20 din ziua de 16 decembrie a fost convocat de urgentã la sediul Securitãtii. „Cînd ieseam din lift dînsul (generalul Bucurescu, n.a.), însotit de colonelul Gheorghe Ratiu - seful Directiei de Informatii Interne, tocmai se îndrepta spre cabinetul generalului Iulian Vlad. L-am întrebat care este motivul convocãrii mele. Generalul Bucurescu mi-a comunicat cã au fost convocati toti sefii de directii întrucît la Timisoara, cu ocazia punerii în executare a hotãrîrii judecãtoresti de evacuare a Pastorului Laszlo Tokes din locuinta parohialã, s-au produs dezordini si se pare ca amestecul strãin este prezent”, scrie Stoenescu.

Furia oamenilor s-a îndreptat pe mașina de pompieri, pe geamuri și vitrine și pe însemnele comuniste. Oamenii voiau „să rămână urme”, ca să nu poată fi negată existența protestului. Au urmat diferite confruntări cu forțele de ordine, care reușesc totuși să disperseze mulțimea din fața centrului puterii locale. 

După ora 22:00, generalul Vlad decide trimiterea la fața locului a unei echipe conduse de Generalul Emil Macri, iar Ceaușescu îi va cerea lui Vasile Milea, Ministrul Apărării, să trimită Armata în oraș. Sunt arestate peste 100 de persoane.

Martorii vorbesc despre persoane ciudate, care nu păreau a fi dintre localnici, care distrugeau magazine și vitrine și incitau oamenii. Să fie vorba despre străini, celebrii „turiști sovietici” despre a căror prezență în oraș existau raportări și mărturii?

Jurnalistul Tiberiu Kiss a publicat următorul articol despre viziunea reprezentanților Departamentului Securității Statului (DSS) în Jurnalul Național, la 20 de ani de la evenimente:
 
Fostul adjunct al Securității Timiș, maior (r) Radu Tinu (foto stanga), afirma în urmă cu ceva vreme pentru ziarul nostru că nu românii au provocat prăbușirea regimului comunist. El spune că ei doar "au dansat pe muzica altor servicii de securitate", în special CIA și KGB. Securitatea știa că în Ungaria se fac "repetiții" pentru înlăturarea lui Ceau­șescu. Securitatea trimisese agen­ți în taberele de antrenament unde se pregăteau "scân­teile" Re­voluției.

"STEP, PENTRU CIA, KALINKA, PENTRU KGB"

Mr. (r) Radu Tinu a avut șansa, dar și neșansa de a fi implicat, din plin, în "revoluția anticomunistă" de la Timișoara. Șansa, pentru că a văzut cum se face istoria. Neșansa, pentru că a trebuit să suporte 717 zile de detenție.
"Revoluția care a început la Timișoara nu a fost decât o mască, iar pastorul Tökés László, doar un pretext penibil. Revoluția nu am făcut-o noi, românii, ci doar am dansat pe muzica altor servicii de informații. Step, pentru CIA, și kalinka, pentru KGB", este de părere Radu Tinu.

Ofițerul de informații timișorean susține că, încă din momentul în care Bush și Gorbaciov și-au "dat mâna pe un vapor acostat în larg", Securitatea română știa că se acționează concertat atât de americani, cât și de ruși, pentru înlăturarea lui Nicolae Ceaușescu.

Fostul adjunct al Securității Timiș spune că tot ceea ce a declarat premierul maghiar, Miklos Nemeth, despre "antrenarea rezistenței" este adevărat.

"Tabăra era la Bicske, în Ungaria. Am reușit să înfiltrăm acolo trei informatori, așa că știam tot ce mișcă. Toți românii care treceau Mureșul erau duși acolo și antrenați. O dată la trei luni, veneau securiștii maghiari de la AVO - serviciul de spionaj - și luau românii din tabără și-i duceau în fața Ambasadei României din Budapesta ca să manifesteze împotriva regimului. Capul mișcării disidente era un fost student la ASE, originar din Lugoj, actualmente plecat în America."

"Cert e că, cu două luni înainte de evenimentele din decembrie, ungurii au început să dea românii înapoi. Dacă treceau Mureșul cinci români, ei dădeau înapoi zece inși. Am știut și lucrul ăsta, că ceilalți erau agenți de-ai lor...", susține Radu Tinu.

VICTOR STĂNCULESCU, AGENT BRITANIC

Fostul adjunct al Securității Timiș povestește că generalul Atanasie Stănculescu nu a fost niciodată agent maghiar, ci englez. "Nu degeaba s-a refugiat în Anglia, când a avut pro­bleme după '90", consideră ofițerul de informații. Radu Tinu susține că, încă din perioada celui de-al XIV-lea Congres al PCR, trei "ziariști" occidentali au încercat să-l contacteze pe pastorul reformat Tökés László.

"Un cadru al Serviciului maghiar, cetățean austriac, a penetrat dispozitivul nostru, realizând o întâlnire și o înregistrare video. Este vorba despre Rudolf Solomon, astăzi mare om de afaceri, cu firme în zona fierbinte Harghita-Covasna. I-am găsit banda video, învelită în hârtie igienică. Am totuși satisfacția că, la anchetă, Solomon a scris cu mânuța lui cine l-a trimis la Tökés și cu ce misiune. Un alt emisar al AVO, Varga Ladislau, fost fizician la Centrul de Sudură din Timișoara, trimitea săptămânal mesaje cifrate unui diplomat maghiar aflat la post în București. Ăsta a fost să-și dea doctoratul în Ungaria și, chiar dacă a stat vreo patru ani, tot nu a reusit să-l finalizeze", povestește ofițerul de informații timișorean.

AMERICANII, ÎN ACȚIUNE

Pentru a avea imaginea completă a celor care "s-au agățat" de pastorul Tökés László, Radu Tinu a ținut să precizeze că cel mai înfocat vizitator al preotului bănățean a fost secretarul II al Ambasadei SUA la București, Dennis Curry. "La 15 decembrie, acesta a venit din nou la Timișoara, însoțit de corespondenta de presă de la Ambasada Angliei.

Au încercat să penetreze dispozitivul, pentru a-l contacta pe Tökés. L-am îmbrăcat pe un coleg în milițian și acesta i-a întors din drum, moti­vând un accident de circulație grav pe Strada Timotei Cipariu, unde era locuința pastorului. Cei doi nu s-au lăsat. La un moment dat, am ieșit din dispozitiv în civil și le-am arătat obrazul. S-au dus la Hotel Continental, unde s-au întrebat oare ce grad am. La vreo 20 de minute, Dennis Curry a ieșit pe stradă și a dat un telefon de la un telefon public și a raportat la Ambasadă că l-a văzut pe Tökés și că lucrurile se desfășoară normal. Un mincinos...", consideră fostul adjunct al Securității Timiș.

PLANUL AMERICANILOR

Mr. Radu Tinu susține că pastorul Tökés László a făcut parte din pla­nul americanilor pentru a-l detrona pe Ceaușescu, folosindu-se de o revoltă populară. "Au încercat să-l martirizeze pe acest preot, dar noi nu am pus botu' la borcanul cu miere, în sensul că nu l-am arestat, ca să creăm atmosfera inter­națională. Cu toate că l-am dove­dit pe Tökés László ca spion maghiar. Noi am găsit la doi agenți unguri, care părăseau Ro-mânia printr-un punct vamal, o chitanță de mână semnată de pastorul Tökés, în care acesta scria cu mânuța lui că a primit 20.000 de lei. Do­cumentul fusese ascuns de se­curiștii unguri în parasolarul autoturismului", poves­tește fostul ad­junct al Securității Timiș. Radu Tinu consideră că "re­voluția" a fost făcută cu ajutorul românilor, care au fost manipulați de CIA ca niște pioni, pe o tablă de șah.

Jurnalul Național - Ediția Istorică Scânteia
 
VIDEO cu mărturii ale protestatarilor: