Sfântul Alipie este unul din primii și cei mai buni iconografi din Rusia, care a pictat icoane doar pentru a sluji lui Dumnezeu. Sfântul a fost cunoscut pentru minuni chiar din timpul vieții sale. Multe dintre icoanele pictate de Alipie au ajuns făcătoare de minuni și uneori, îngerii îl ajutau în misiunea sfântă a pictării icoanelor.

 Sfântul Alipie este unul din primii și cei mai buni iconografi din Rusia. A fost ucenicul Sfântului Nicon (23 martie), și a avut din tinerețe o viață de ascet la Lavra Peșterilor din Kiev (Lavra Pecerska). A studiat iconografia de la maeștrii greci, iar din anul 1083 a înfrumusețat Biserica Lavrei, cu hramul Adormirii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.

În cazul în care afla că icoanele din unele biserici deveneau deteriorate, el le lua și le restaura fără plată. Iar când cineva insista să-i dea o remunerație, o împărțea astfel: o treime la săraci, o treime pentru materialele necesare pentru pictură, și o treime pentru nevoile mănăstirii unde se afla în ascultare.

Sfântul Alipie nu a fost renumit, și a pictat icoane doar pentru a sluji lui Dumnezeu. A fost hirotonit ieromonah, și a fost cunoscut pentru minuni chiar din timpul vieții sale. Sfântul a vindecat un bărbat din Kiev de lepră și degradarea trupului, prin ungerea rănilor bolnavului cu vopselele ce le folosea pentru a picta icoane. Multe dintre icoanele pictate de Alipie au ajuns făcătoare de minuni și uneori, îngerii îl ajutau în misiunea sfântă a pictării icoanelor.

Un  anume om din Kiev, care a construit o biserică, a dat unor doi călugări un comision și blaturi pentru șapte icoane pictate de Sfântul Alipie. Călugării au folosit banii în scopuri personale și nu au spus nimic sfântului despre aceasta. După ce a așteptat o lungă perioadă de timp finalizarea lucrării, omul a mers la egumen să se plângă cu privire la Sfântul Alipie. Abia atunci au descoperit că acestuia nu i s-a spus de comision. Când au adus blaturile oferite de client, au descoperit șapte icoane deosebit de frumoase deja pictate pe ele.

Când biserica a fost mistuită de flăcări, icoanele au rămas nevătămate. Una dintre aceste icoane (Adormirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu), cunoscută sub numele de Icoana „Vladimir-Rostov” (15 august), a fost luată de Marele Cneaz Vladimir Monomahul (1113-1125), și așezată într-o biserică ctitorită de el la Rostov.

Altă dată, când Sfântul Alipie, zăcea aproape mort un înger a pictat o icoană a Adormirii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu în locul său. La 17 august 1114, un înger a venit pentru a primi sufletul Sfântului Alipie și a fost înmormântat în peștera cuviosului Antonie, lângă ceilalți părinți adormiți. Mâna dreaptă a Sfântului a rămas înțepenită, după moarte, în semnul crucii: primele trei degete poziționate împreună, iar ultimile două strânse în palmă. Se pare că a murit în timp ce se însemna cu semnul Sfintei Cruci.

Una din Icoanele pictate de Sfântul Alipie, se păstrează din timpul Sfinților Antonie și Teodosie de la Lavra Peșterilor, și este acum așezată în Galeria de Stat Tretyakov. Aceasta este Icoana Maicii Domnului din Sven, sărbătorită pe 3 mai și 17 august.

O icoană pictată în secolul XX din Biserica Mănăstirii Adormirii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu - Pskov, îl înfățișează pe Sfântul Alipie ținând în mână o copie a Icoanei Maicii Domnului „Bucuria tuturor celor necăjiți” (25 Ianuarie și 9 Octombrie).
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews