În noaptea de 18 spre 19 decembrie 1950, în satul Ileni, comuna Mândra, cădea la datorie, după o luptă cu trupele de Securitate, Toma Pirău zis Porâmbu, unul din partizanii din grupul de rezistență armată condus de Ion Gavrilă Ogoranu. Toma Pirău venise în sat pentru a se aproviziona și pentru a beneficia de un adăpost, în acest sens ascunzându-se în șura unchiului său, Dumitru Cornea.

Fratele vitreg al lui Toma Pirău, Vasile Blebea, devenit informator al Securității prin șantaj, cunoscând ascunzătoarea fratelui său, a anunțat Securitatea. În 18 decembrie 1950 acesta a spus agenților securității că Toma Pirău se afla ascuns la unchiul său, Dumitru Cornea, din Ileni.

Douăzeci de securiști și milițieni au înconjurat casa și curtea lui Dumitru Cornea. Aflat în șură, Toma Pirău a refuzat să se predea, așa cum îi ceruseră securiștii. El le-a strigat acestora: "Sunt român, și român vreau să mor! Și n-am să mă predau vouă bandiților, decît mort!” (replica lui Porâmbu este redată în nota Securității cu privire la acest eveniment…)

Securiștii au deschis focul, iar partizanul a rispostat. Schimbul de focuri a durat aproximativ jumătate de oră, până când luptătorul anticomunist a fost împușcat mortal. Avea 21 de ani.

La plecarea din curtea lui Dumitru Cornea, securiștii au dat foc gospodăriei. De remarcat că acesta era un procedeu frecvent folosit de organele de represiune. În același mod, la Râușor, au incendiat casa lui Iacob Juncu, socrul lui partizanului Partenie Cosma. Fiul lui Partenie Cosma, Marcel,în vârstă de 3 ani se afla în casa incendiată împreună cu sora mai mare, fiind salvați de vecini, deoarece bunicii lor fuseseră deja arestați.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews