Sfântul Mucenic Emilian de la Durostor (azi Silistria, Bulgaria) este pomenit în calendarul creștin ortodox la 18 iulie. Sfântul Emilian a suferit martiriul în timpul persecuției dezlănțuite de împăratul Iulian (361-363), supranumit „Apostatul” din cauză că-și părăsise credința creștină.

După ce a preluat conducerea imperiului, Iulian a încercat restaurarea credințelor și a practicilor păgâne, luând măsuri de persecutare a creștinismului. Astfel, la conducerea armatei și a marilor unități administrative au fost instalați funcționari păgâni. Aceștia aveau misiunea să reintroducă vechile practici, să refacă templele și să le redea cultului idolesc.

În acea vreme, la Durostor a avut loc o ceremonie la care au fost aduse jertfe tuturor zeilor. Guvernatorul, bucurându-se că locuitorii îi cinstesc pe zei în toate zilele, a poruncit să fie chemați la masă toți mai-marii cetății.

Văzând această sărbătoare păgână, Emilian, locuitor al cetății, a răsturnat cu mâinile sale toți idolii care se găseau acolo, a spart vasele și a doborât altarele tuturor zeilor din Durostorum. Adus în fața guvernatorului, a fost întrebat dacă el singur i-a sfărâmat pe zei, sau a mai fost altcineva cu el. Sfântul Emilian a răspuns că singur a făcut aceasta, cu ajutorul lui Hristos.

Fiind supus la chinuri pentru a-și lepăda credința, Emilian L-a mărturisit cu îndrăzneală pe Hristos, refuzând să aducă jertfe zeilor păgânilor. Pentru aceasta, a fost bătut cumplit, iar în cele din urmă a fost aruncat în foc.

Astfel a pătimit ca mucenic pentru Hristos, în anul 362, tânărul Emilian din Durostorum.