ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sfânta Muceniță Hristina și Sfinții Mucenici Petru, Dionisie, Andrei și Pavel sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox la data de 18 mai, împreună cu Sfinții Paulin, Iraclie și Venedim
 
În timpul persecuției împotriva creștinilor a împăratului păgân Deciu (249-251), un tânăr cu numele Petru a fost prins în Lampsac, o cetate aflată în Helespont. Petru a fost adus la dregătorul Optimus și silit să jertfească zeiței Afrodita. Dar acesta nu a vrut să se supună, ci a mărturisit că nu poate să se închine unei zeițe desfrânate, pentru că este creștin. Drept urmare, Petru a fost supus la chinuri, primind cununa muceniciei prin tăierea capului.

Sfântul Dionisie, probabil din Mesopotamia, era un creștin închis pentru credința în Hristos alături de ostașii Pavel și Andrei și de o creștină, fecioară de 16 ani, cu numele Cristina. Această Cristina a reușit să aducă la Hristos pe cei doi tineri care încercau să o necinstească. Din acestă cauză, și cei doi tineri, și Dionisie, Andrei și Pavel, au fost uciși cu petre, iar Sfintei Cristina i s-a tăiat capul.

Sfântul Paulin, care era din Atena, propovăduia Evanghelia lui Hristos alături de Sfinții Iraclie și Venedim. Cei trei au fost prinși și dați dregătorului Atenei, care, după ce i-a supus la chinuri, a poruncit să li se taie capetele
 
Istoria Sfintei Hristina (Cristina)
 
Fecioară extrem de frumoasă, Sfânta Hristina a trăit în secolul al III-lea, în timpul împăratului Deciu, persecutor al creștinilor. La vârsta de 16 ani, pe când venise vremea căsătoriei, a fost prinsă de păgâni în Lampsac (cetate a Elespontului, pe țărmul răsăritean al Mării Marmara), în timpul schingiuirii publice a mărturisitorilor creștini Dionisie, Andrei și Pavel de către guvernatorul Opidim, care, cu puțin timp înainte, îl omorâse pe Sfântul Mucenic Petru prin tragere pe roată și tăierea capului.

Prinzând-o, guvernatorul cetății a întrebat-o dacă este creștină și a îndemnat-o să aducă jertfă publică zeilor păgâni, amenințând-o că, dacă refuză, va fi batjocorită cu rușine și arsă de vie în foc. Hristina și-a mărturisit cu mult curaj credința în Dumnezeul creștin și a condamnat fățiș închinarea la idoli. Pentru a o pedepsi, guvernatorul a dat-o pe mâna a doi desfrânați care s-o violeze. Aceștia au dus-o la casa lor însă, când au început să-și pună în aplicare misiunea, au fost miraculos loviți de neputință fizică, nereușind nimic. La miezul nopții, un înger a strălucit în odaie, făcându-i pe cei doi să cadă ca morți de frică și salvând-o, astfel, pe sfânta fecioară de supliciul la care aceștia încercaseră să o supună. Venindu-și în fire, bărbații și-au cerut iertare și stăruiau în fața ei să se roage lui Dumnezeu pentru dânșii ca să nu-i ajungă vreun rău. Sfânta Hristina le-a zis să nu se teamă, dar să nu se mai apropie de ea, fiindcă îngerul trimis de Dumnezeu să o păzească putea să-i omoare.

A doua zi, fiind scoși din închisoare mărturisitorii Dionisie, Andrei și Pavel, la schingiuirea cărora fusese prinsă și Sfânta Hristina, aceștia au fost aduși din nou în fața guvernatorului, care i-a îmbiat pentru ultima dată să tăgăduiască credința creștină și să aducă jertfă idolilor păgâni. „Nici pe Atena, nici pe oricare alt diavol cinstit de voi nu-l știm, nici n-am cinstit vreodată pe alt dumnezeu, afară de Dumnezeul nostru, Iisus Hristos", au răspuns cei trei mucenici. Atunci, guvernatorul a dat poruncă să fie bătuți de soldați și, apoi, dați pe mâna poporului furios, care abia aștepta să-i ucidă cu pietre.

În acest timp, Sfânta Hristina, care fusese eliberată de înger din sechestrul celor doi desfrânați, aflând de mucenicia sfinților Dionisie, Andrei și Pavel, a alergat afară din cetate, unde aceștia erau bătuți cu pietre, și a cerut cu lacrimi în ochi să moară și ea pentru Hristos. Guvernatorul a dat poruncă soldaților s-o scoată din mijlocul mucenicilor și s-o omoare cu sabia.   

Astfel, acești sfinți mucenici, luptându-se împreună împo­triva diavolului, a lumii și a lui Opidim ighemonul (guvernatorul), s-au învrednicit a fi biruitori cu ajutorul lui Hristos. Au fost omorâți atunci: Sfântul Petru cu felurite chinuri; Sfinții Dionisie, Andrei și Pavel, cu pietre; iar Sfânta fecioară Hristina, cu sabia. Acestea s-au săvârșit în Lampsac, pe vremea împărăției lui Deciu.

Tot astăzi sunt prăznuiți și Sfinții Mucenici Eraclie, Paulin și Venedim. Aceștia erau cetățeni ai Atenei, unde au propovăduit cu multă îndrăzneală pe Hristos, îndemnând pe toți păgânii să se depărteze de idolatrie și să se boteze în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Din acest motiv au fost prinși și predați stăpânitorului Atenei. Cercetați fiind, au mărturisit pe adevăratul Dumnezeu, Făcătorul a toată făptura; iar pe idoli i-au numit pietre nesimțitoare și lucruri făcute de mâini omenești. În consecință, au fost torturați în multe feluri, la final fiind aruncați într-un cuptor încins, unde și-au aflat sfârșitul pământesc, dar au primit cununile veșnice ale muceniciei.

Calendar-Ortodox.ro: Tot în această zi, pomenirea sfintelor șapte femei mucenițe din Anghira Galatiei: Tecusa, Alexandra, Claudia, Faini, Eufrasia, Matroana, Iulia și mucenicul Teodot.

Tot în această zi, pomenirea sfintei Eufrasia, care în adâncul mării s-a săvârșit.

Tot în această zi, pomenirea celui între sfinți părintele nostru Ștefan cel nou, patriarhul Constantinopolului.

Tot în această zi, pomenirea sfântului mucenic Iulian, care fiind târât pe spinii rugului, s-a săvârșit.

Tot în această zi, pomenirea sfântului sfințitului mucenic Teodor, papă al Romei, care, strujit fiind, s-a săvârșit.

Tot în această zi, pomenirea sfintei Anastaso care întru ale lui Leucadie cu pace s-a săvârșit.

Tot în această zi, pomenirea cuviosului părintelui nostru Martinian, cel dintru ale lui Areovint.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi. Amin.