21 martie: Ziua Olteniei, „Mica Valahie”. Istoricul Alex Stoenescu explică de unde vine patriotismul oltenilor, „cei mai încercați luptători ai Țării Românești”

21 martie este Ziua Olteniei! Proiectul a fost inițiat de către 27 senatori și deputați, de la mai multe partide, și instituie sărbătoarea Zilei „Micii Valahii”, așa cum mai este cunoscută provincia dintre Olt, Dunăre și Munții Parâng.
Pe 21 martie 1821, boierul gorjean Tudor din Vladimiri - fost ofițer în armata imperială a Rusiei - intra în Capitala României, București, în fruntea trupelor sale de panduri.
Unul dintre contemporanii lui Tudor, Ion Voinescu I, descria astfel momentul intrării boierului gorjean în București.
„În fine la 15 martie Tudor intră în capitala țării cu pandurii săi având de a dreapta un popă cu crucea în mână și de a stânga pe locotenentul său Dimitrie Macedonschi în urma pandurilor venea un corp de arnăuți călare sub comanda unui sârb Hagi Prodan. Tudor a mers de și-a așezat tabăra în palatul brâncovenesc în poalele Mitropoliei, timpul foarte frumos și tot dealul era acoperit de privitori, care veniseră să vază intrarea îndrăznețului rebel. În Mitropolie s-au auzit câteva detunături de foc și aceasta nu prea a displăcut pandurilor, care hrăneau speranța de-a jefui orașul. Dar Tudor, ca om cu minte n-a băgat în capitală decât un mic număr de oaste, iar cealaltă a cazarmat-o prin mânăstirile domprejur”, arată un articol din presa bucureșteană.
Iată textul Proclamației către bucureșteni a lui Tudor Vladimirescu:
Printre altele, Stoenescu a mai spus că Oltenia a jucat un rol esențial în geo-strategia Imperiului Otoman, fiind protejată din acest motiv de către aceștia de distrugerile războaielor. Între 1718 și 1739, Oltenia s-a aflat sub ocupația austriacă, de care s-a eliberat prin forțe proprii, beneficiind și de un context favorabil.
Printre personalitățile date de această regiune se numără: Mihai Viteazul, Constantin Brâncoveanu (canonizat de Biserica Ortodoxă Română), Constantin Brâncuși, Ecaterina Teodoroiu, Generalul Gheorghe Magheru, Constantin Argetoianu, Ion Conea (întemeietorul geografiei istorice și toponimiei geografice românești), George (Gogu) Constantinescu (întemeietorul sonicității), Gheorghe Țițeica, Constantin S. Nicolăescu - Plopșor (om de știință, descoperitorul primului european), Constantin Rădulescu - Motru, haiducul Iancu Jianu, Amza Pellea, Marin Sorescu, Maria Lătărețu, Gheorghe Popescu, Nicolae Ceaușescu, poeții Radu Gyr și Adrian Păunescu, artistul Tudor Gheorghe, actorul Dem Rădulescu, jurnalistul Rafael Udriște și mulți, mulți alții.
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Ambasada SUA revine cu un nou mesaj: ”Libertatea este neprețuită!”

3 mai 1997: 28 ani de la una dintre cele mai mari TRĂDĂRI din istoria României: TRATATUL CU UCRAINA. Cum au fost cedate teritorii ale patriei-mamă la îndemnul lui Silviu Brucan - Bruckner și prin mâna lui Adrian Severin - Skvosnik, nepot al Anei Pauker

Acad. Florin Constantiniu: 9 mai 1945? În România, nimic de sărbătorit

Noaptea arestării demnitarilor (5/6 mai 1950) din perioada interbelică, urmată de uciderea celor mai mulți. Cazul preotului ortodox și istoricului academician Ioan Lupaș, unul dintre liderii românilor transilvăneni în lupta pentru Marea Unire

6 mai 1990: PODUL DE FLORI - FOTOGRAFII ISTORICE de la cel mai emoționant eveniment românesc de după 21 decembrie 1989

9 mai: ZIUA INDEPENDENȚEI ROMÂNIEI. Discursul integral al lui Mihail Kogălniceanu
Recomandările noastre

7 MOTIVE PENTRU CARE NICI UN CREȘTIN ORTODOX NU-L POATE VOTA PE NICUȘOR DAN. Campanie de mii de scrisori către preoții din diaspora a candidatului progresist, necăsătorit, ”spovedit” la Biserica Catolică, susținut de Cultul Evanghelic, pro-avort și LGBT

Revolta elitelor și trădarea democrației

BEC și AEP ar trebui să investigheze DEZBATEREA ARANJATĂ de la Euronews. Boala OCULTEI din spatele lui Nicușor Dan. George Simion: Voi pune interesele României pe primul loc. TEMELE fierbinți: AVORT, LGBT, BANI, UCRAINA, RĂZBOI - Analiza ActiveNews

MARTORII LUI NICUȘOROS. Intelectualii lui Băsescu Petrov rup lesa pentru candidatul mînă-moartă, Nicușor Dan. Editoriale de Cornel Nistorescu
Secțiuni: Cultură Istorie Prima pagină Știri
Persoane: Alex M. Stoenescu Constantin Brâncuși Ecaterina Teodoroiu Mihai Viteazul Tudor Vladimirescu
Subiecte: Istoria Europei Istoria României Mari români Revoluția de la 1821 Tudor Vladimirescu Ziua Olteniei
Organizații: Poporul Român
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (2)