La începutul lui 1965 Gheorghe Gheorghiu-Dej e grav bolnav. Pe 19 martie, buletinul de știri de la radio începe ceva mai târziu. Se citește comunicatul CC al PMR, în care se anunță „încetarea din viață a tovarășului Gheorghe Gheorghiu-Dej, după o boală grea”. Gheorghiu-Dej avea cancer la ficat, se presupune ca urmare a unei acțiuni a KGB.

În timpul funeraliilor au loc discuții legate de succesorul lui Dej. Conform istoricului Ioan Scurtu, Nicolae Ceaușescu vorbește cu liderii importanți comuniști - Ion Gheorghe Maurer, Chivu Stoica, Emil Bodnăraș ori Alexandru Drăghici - și devine noul secretar general al Partidului Comunist din România.

La nominalizarea pentru funcția de secretar general, Ceaușescu, atunci în vârstă de 47 de ani, s-a bucurat de susținerea lui Ion Gheorghe Maurer, prim-ministru în acea perioadă.

Conform lui Ioan Scurtu, Ceaușescu îi propune, prima oară, lui Ion Gheorghe Maurer să preia puterea. Acesta refuză: nu e român, e intelectual, iar PRM este partidul clasei muncitoare. Se merge la Chivu Stoica. „Am lucrat, întotdeauna, sub tovarășul Gheorghe Gheorghiu-Dej, n-am pregătire intelectuală”. Urmează Emil Bodnăraș. Origine „încurcată”, fusese multă vreme pe la Moscova...Ultimul e Alexandru Drăghici. „Sunt învățat să execut, nu să gândesc”. Ceaușescu și-a jucat excelent cartea, știa de la început că toți vor refuza. Cunoaște, de asemenea, că unicul adversar adevărat este Gheorghe Apostol: are origine muncitorească și a fost un apropiat al fostului dictator. Ceaușescu vorbește cu Maurer, îi spune că-l va ține alături, doar ca să-l propună la plenara din 22 martie. Apostol, care în ultimele zile de viață ale lui Dej a vorbit cu acesta pentru a prelua mandatul, vine la Congres. E ferm convins că va fi propus, numai că Maurer se ridică, cere cuvântul și-l anunță pe...Nicolae Ceaușescu.