ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La începutul lui 1965 Gheorghe Gheorghiu-Dej e grav bolnav. Pe 19 martie, buletinul de știri de la radio începe ceva mai târziu. Se citește comunicatul CC al PMR, în care se anunță „încetarea din viață a tovarășului Gheorghe Gheorghiu-Dej, după o boală grea”. Gheorghiu-Dej avea cancer galopant la ficat, se presupune ca urmare a unei acțiuni a KGB, de iradiere a liderului român.

În timpul funeraliilor au loc discuții legate de succesorul lui Dej. Conform istoricului Ioan Scurtu, Nicolae Ceaușescu vorbește cu liderii importanți comuniști - Ion Gheorghe Maurer, Chivu Stoica, Emil Bodnăraș ori Alexandru Drăghici - și devine noul secretar general al Partidului Comunist din România.
 

La nominalizarea pentru funcția de secretar general, Ceaușescu, atunci în vârstă de 47 de ani, s-a bucurat de susținerea lui Ion Gheorghe Maurer, prim-ministru în acea perioadă.

Conform lui Ioan Scurtu, Ceaușescu îi propune, prima oară, lui Ion Gheorghe Maurer să preia puterea. Acesta refuză: nu e român, e intelectual, iar PRM este partidul clasei muncitoare. Se merge la Chivu Stoica. „Am lucrat, întotdeauna, sub tovarășul Gheorghe Gheorghiu-Dej, n-am pregătire intelectuală”. Urmează Emil Bodnăraș. Origine „încurcată”, fusese multă vreme pe la Moscova...Ultimul e Alexandru Drăghici. „Sunt învățat să execut, nu să gândesc”. Ceaușescu și-a jucat excelent cartea, știa de la început că toți vor refuza. Cunoaște, de asemenea, că unicul adversar adevărat este Gheorghe Apostol: are origine muncitorească și a fost un apropiat al fostului dictator. Ceaușescu vorbește cu Maurer, îi spune că-l va ține alături, doar ca să-l propună la plenara din 22 martie. Apostol, care în ultimele zile de viață ale lui Dej a vorbit cu acesta pentru a prelua mandatul, vine la Congres. E ferm convins că va fi propus, numai că Maurer se ridică, cere cuvântul și-l anunță pe...Nicolae Ceaușescu.
 
Congresul al IX-lea i-a consfințit poziția. După 24 de ani, timp în care Ceaușescu a dus constant o politică de desprindere și chiar de opoziție tranșantă față de Moscova în anumite momente-cheie, cum ar fi invazia Cehoslovaciei, cât și în domeniile diplomatice și economice ca și ale informațiilor și contrainformaților, KGB-ul rusesc avea să-și ia revanșa. Ceaușescu și soția sa sunt uciși ritualic, de Crăciun, pe 25 decembrie 1989, împreună cu peste 1000 de români, majoritatea tineri. Actualul președinte al Rusiei, Vladimir Putin, fost agent KGB și șef al FSB, este la conducerea directă sau indirectă a Moscovei de 23 de ani.