ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Serbia și lumea creștină comemorează 24 de ani de la începutul bombardamentelor NATO asupra Iugoslaviei pentru a obliga Belgradul să cedeze provincia sârbă Kosovo separatiștilor albanezi.


1

În școlile din întreaga țară, o lecție de istorie va fi consacrată marcării începutului agresiunii asupra Serbiei, iar liderii politici vor depune jerbe de flori în mai multe locuri care au fost bombardate în cursul acestei campanii aeriene care a durat 78 de zile.

2

NATO a declanșat operațiunea la 24 martie 1999 - fără undă verde din partea Consiliului de Securitate al ONU -, în urma refuzului președintelui sârb de atunci, Slobodan Miloșevici, de a înceta reprimarea gherilei separatiste și civililor kosovari. Intervenția s-a încheiat în iunie, cu retragerea forțelor sârbe din Kosovo, teritoriu care a fost plasat sub administrație ONU. Pe 17 februarie 2008, Kosovo și-a declarat independența de Serbia, aceasta fiind recunoscută până în prezent de 97 dintre cele 193 (50%+1) de state membre ale ONU. Printre țările care nu au recunoscut independența Kosovo se numără și România, care descurajează separatismul pe criterii etnice din cauza situației întreținute de maghiari în așa-numitul „Ținut Secuiesc”, similare până la un punct cu presiunile făcute de kosovari în provincia considerată cândva „leagănul civilizației sârbe” și locuită încă de o minoritate sârbă.

Potrivit unor date oficiale de la Belgrad, aproximativ 2.500 de civili sârbi au fost uciși și aproximativ 12.500 răniți în cursul celor 11 săptămâni de bombardamente.

3

4

 

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews