În ziua de 25 septembrie, Biserica îi pomenește pe: Sfânta Cuvioasă Eufrosina; Cuviosul Serghie de Radonej; Sfântul Mucenic Pafnutie Pustnicul; Sfântul Ierarh Teofil Mărturisitorul, mitropolit al Efesului.

Sfântul Mucenic Pafnutie a fost de loc din Egipt și s-a nevoit în deșert. În timpul persecuțiilor lui Dioclețian (284-305), guvernatorul Adrian a poruncit ca Sfântul Pafnutie să îi fie adus înainte. Sfântul, neașteptând după cei ce fuseseră trimiși să îl aducă, s-a înfățișat înaintea guvernatorului pentru a mărturisi pe Hristos și a răbda chinuri pentru credință.

Dintre soldații care l-au torturat, Dionisie și Callimachi, văzând puterea cu care Dumnezeu îl ținea pe mucenic neatins, au crezut la rândul lor în Iisus Hristos Mântuitorul, faptă pentru care le-au fost tăiate capetele. După aceste chinuri, Sfântul Pafnutie a fost aruncat în închisoare unde, dintre cei închiși, aduce la Hristos un număr de 40, aceștia fiind arși de vii, ca martiri pentru credință.

După o vreme, Sfântul Pafnutie a fost lăsat liber, nevătămat arătându-se prin grija lui Hristos, iar un creștin pe nume Nestorie l-a găzduit în casa lui. Acesta, împreună cu familia sa, primind îndrumarea duhovnicească a sfântului, au ajuns în curând printre cei mai râvnitori în credință, iar până la urmă au primit moartea mucenicească. 

Sfântul Pafnutie a fost sfătuitor și a întărit în credință pe mulți alți creștini spre a-L mărturisi pe Hristos și a fi supuși la chinuri pentru credință. Unii au fost tăiați cu săbiile, alții arși de vii, numărul lor ridicându-se la 546.

Sfântul însuși a fost aruncat de călăi într-un râu cu o piatră atârnată de gât, dar prin minune el s-a arătat la suprafața apei și a plutit spre mal cu tot cu piatră. Până la urmă, l-au trimis pe sfântul mucenic înaintea împăratului Dioclețian, acesta ordonând ca sfântul să fie răstignit într-un smochin.

Sursa: Doxologia 

Sfânta Cuvioasă Eufrosina a avut părinți creștini, bogați, de loc din Alexandria (Egipt). Nevrând să se căsătorească, a îmbrăcat haine bărbătești și a plecat pe ascuns la o mănăstire de călugări, spunând că este eunuc. Înainte de a-și da obștescul sfârșit, după 38 de ani de aspre nevoințe, i-a dezvăluit tatălui ei trupesc, care venise la ea ca la un părinte duhovnicesc, că este fiica lui cea pierdută.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews