Biserica Ortodoxă îi pomenește la 26 iulie pe sfinții următori: Sfântul Sfințit Mucenic Ermolae; Sfinții Mucenici Ermip și Ermocrat; Cuvioasa Muceniță Paraschiva din Roma;  Cuviosul Moise Ungurul; Cuviosul Ioanichie cel Nou de la Muscel.

Sfântul preot Ermolae și cei care au pătimit împreună cu el, Sfinții Mucenici Ermip și Ermocrat, făceau parte din clerul bisericii cetății Nicomidia. Ascunzându-se într-o casă, aceștia au scăpat vii de la arderea din porunca împăratului Maximian a 20.000 de creștini, a căror pomenire se face la 28 decembrie. 

Dintre toți, rămânând numai acești trei slujitori ai Domnului, se ascundeau de frica păgânilor prin diferite locuri, iar de câte ori puteau, îi învățau pe oameni dreapta credință și îi întorceau către Hristos. Astfel, Sfântul Ermolae, întâlnindu-l pe Pantoleon doctorul și vorbindu-i cu cuvinte insuflate de Duhul Sfânt, l-a făcut creștin, dându-i și un nume nou, de Pantelimon. Fiind acesta prins și dus sî fie torturat pentru credință de Maximian, a fost întrebat de la cine a învățat preceptele creștine. Sfântul Pantelimon, fiind curat cu sufletul și neputând să mintă, a mărturisit despre Sfântul Ermolae, preotul creștin.

Așadar, fiind prinși bătrânul Ermolae și creștinii Ermip și Ermocrat, împreună-slujitori cu acesta, au fost aduși la judecata autorităților romane păgâne. Fiind întrebați, L-au mărturisit cu îndrăzneală pe Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, și nu i-au cinstit pe zeii falși ai păgânilor, nici pe închinătorii la idoli. Pentru aceasta au primit pedeapsa cu moartea, fiindu-le tăiat capul cu sabia. Pătimirea lor este relatată mai pe larg în scrierea despre viața Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, care se pomenește la 27 iulie.

Sursa: Doxologia


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews