ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


27 ianuarie a fost declarată Ziua internațională de comemorare a holocaustului ce marchează sfârșitul holocaustului nazist și eliberarea lagărelor de concentrare Auschwitz-Birkenau din Polonia de către trupele sovietice în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Spre deosebire de Ungaria, România nu a trimis evrei la Auschwitz.

„Nu vom uita niciodată că, în cele mai negre zile ale Europei sub nazism, România a rămas pe baricade și a salvat viețile multor evrei care locuiau aici, iar 400.000 dintre ei au mers și au clădit Israelul. Pentru aceasta doresc să mulțumesc poporului român!”, a spus președintele Israelului Shimon Peres, pe 12 august 2010, la Cotroceni, cu ocazia vizitei sale oficiale în România (video).

Vocea președintelui Israelului se alătura celor ale altor iluștri reprezentanți ai poporului evreu care au preamărit poporul român pentru contribuția lui la salvarea evreilor din Bucovina (Traian Popovici), din Regat (Regina Mamă și Patriarhul Nicodim Munteanu) și din nordul ocupat al Ardealului (Raoul Șorban). Nu mai puțin de 70 de cetățeni români se află pe lista Drepților între Popoare ai statului Israel.