Pe 27 septembrie 1972, în comuna Românești din Județul Botoșani a murit  Maria Lătărețu, una din cele mai mari cântărețe de muzică populară românească. Avea 61 de ani.

Maria Lătărețu s-a născut pe 7 noiembrie 1911 în comuna Bălcești din Județul Gorj. Cântând în sat încă de foarte tânără, Maria Lătărețu a fost descoperită de marele folclorist Constantin Brăiloiu, care remarcând uriașul talent nativ al oltencei, a invitat-o la București pentru a înregistra. Primele înregistrări ale Mariei au fost efectuate în 1937, pe cilindri de fonograf. Pe 29 august 1937 a cântat, pentru prima oară, la Radio București.

Maria Lătărețu a avut un repertoriu de aproximativ 1000 de cântece autentice românești, dintre care 104 creație personală. Una din cele mai puternice melodii interpretate de artista gorjeană, "Lie Ciocârlie" , a fost considerată inspirată din drama personală a Mariei, care a pierdut cinci din cei șase copii pe care i-a născut.

Un alt mare artist al României, Johnny Răducanu, mărturisea în trecut,  Formulei As : "Am cunoscut-o mai bine pe Maria Lătărețu prin anii '50, într-un turneu, pe care "crema" artiștilor îl făcea prin țară, cu un tren pus special la dispoziție de Căile Ferate. Ea era o "țărancă-aristocrată", adica se purta ca o regină. Ca și Zaharia Stancu: țăran-țăran, dar parcă era un lord! Avea un zâmbet cuceritor, un zâmbet firesc, neprofesional, venit din sufletul ei mare și bun. Era timidă, modestă și foarte politicoasă.

Ce m-a impresionat cel mai tare la coana mare Lătăreața era credința ei. Intâlnirea cu ea a fost o clipă a adevărului de la Dumnezeu, care mi s-a arătat ca într-o revelație. Să vedeți cum: la primul spectacol, dupa ce am ieșit din scenă, înainte de a începe partea de folclor, am vazut în spatele scenei o femeie îngenunchiată, cu capul plecat, șoptind ceva, cu mâinile împreunate a rugăciune, iar pe un scaun în fața ei, o icoană și o lumânare aprinsă într-un păhărel, în chip de candelă.

Am trecut pe lângă ea fără să o deranjez, pentru că nu se deranjează un om care face așa ceva. Era Maria Lătărețu. Inainte de a intra în scenă - întotdeauna, dar întotdeauna! - ea își aprindea candela, îngenunchia și își făcea rugăciunile. Ca să atingi unde a atins ea cântecul, trebuie să fii undeva deasupra, mult deasupra spiritului obișnuit. Maria Lătărețu era în folclorul românesc Ella Fitzgerald a României! Știi, m-a impresionat teribil mărturisirea ei directă, sinceră, și am realizat, în clipa aceea, că un artist adevărat are această comunicare cu Dumnezeu, știe că numai de la El vine impulsul acela sublim, dăruirea aceea neomenească pe scenă, puterea de a rezista, fizic, la o asemenea descătușare de energie. Pentru că este, pe scenă, atunci când canți oamenilor, ceva ca... fulgerul și trăznetul. Când cânta ea, simțeai pentru ce trăiesti tu! Era așa de frumoasă!".

Deși legena spune că interpreta a murit în timp ce cânta pe scena Căminului Cultural al comunei Românești, județul Botoșani, melodia "Vă las cântecele mele", în realitate nu a fost așa. Un documentar realizat în 2010 de jurnalistul Viorel Ilișoi arăta că artista a încheiat spectacolul, ducându-se în camera de oaspeți a căminului. Acolo a fost descoperită de o altă interpretă, Laura Lavric.

Certificatul constatator a precizat cauza morții: hipertensiune arterială ASC. Nora artistei, Ioana Lătărețu, spune că marea gorjeancă și-a presimțit moartea, visând-o pe Sfânta Parascheva: A fost și din cauza oboselii, și a stresului... Viața sa a fost un lung șir de tragedii, iar ultima dintre ele a fost moartea soțului său. Eu o găseam de foarte multe ori plângând... și repede își ștergea lacrimile ca să nu o văd eu. A avut presentimentul morții... Cu o lună și ceva înainte de a muri a adus o maramă de la Tismana... Asta e marama de moarte, a zis... Mi-a și zis: să nu mi-o înfășori pe cap, să mă strâng cu ea de gât pe lumea cealaltă, să mi-o așezi în lungul tronului, că așa zic oltenii la sicriu... Și să nu-mi pui pantofii de scenă, că ăia mă strâng. Cu exact o lună înainte de a muri, a visat-o pe Sfânta Parascheva. I-a zis în vis că a venit să o ia. Și mămica s-a rugat: mai lasă-mă o lună măcar, că am nepoțelul mic, trebuie să intre la liceu... Și Sfânta Parascheva i-a zis: Marie, pentru rugăciunile și pentru credința ta, te mai las o lună. Și exact după o lună a murit. Uitați ce presentimente a putut să aibă!".Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews