ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit.


28 februarie este o zi importantă și cu o încărcătură istorică majoră pentru români. În această zi, în 1997, Regele Mihai a revenit din exil, fiind pentru prima dată după 1989 când sosirea suveranului este acceptată de toate formațiunile politice. Regele Mihai a reprimit pașaport românesc.

Evenimentul a avut loc în timpul în care președintele Emil Constantinescu se afla la conducerea României. Atunci, Regelui Mihai i-a fost redată cetățenia română și i-a fost acordat permisul de a intra în țara noastră. Trebuie amintit că a fost întâmpinat de zeci de mii de români.

În cea de-a 129-a ediție a emisiunii "Ora Regelui”, Televiziunea Română a avut-o invitată pe Micaela Ghițescu, o celebritate culturală a lumii. Una dintre cele mai apreciate traducătoare de limbă portugheză din România, Micaela Ghițescu ne va ajuta să ne întoarcem în timp, în România monarhică a copilăriei sale fericite, dar și în România comunistă a ținereții sale ciuntite.

Amintirile foarte vii, care refac povestea vieții Micaelei Ghițescu, aduc în fața telespectatorului o adevărată lecție de istorie în care Familia Regală și Regele Mihai au avut mereu un loc aparte. Dintre primele amintiri din copilărie care au rămas vii în memoria doamnei Ghițescu fac parte și cortegiul funerar al Reginei Maria, poveștile tatălui ei despre Regele Ferdinand și despre Carol al II-lea sau întâlnirile întâmplătoare cu Regele Mihai.

Ultimul suveran al Regatului României a trecut la Cele Veșnice pe 5 decembri 2017, la reședința privată din Elveția, fiind în vârstă de 96 de ani. Adus în țară, trupul neînsuflețit al monarhului a fost depus în Holul de Onoare al Castelului Peleș, apoi în Sala Tronului de la Palatul Regal din Calea Victoriei (București). Slujba de înmormântare a fost oficiată la Catedrala Patriarhală din Capitală pe 16 decembrie 2017, iar înhumarea a avut loc în seara aceleiași zile la Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală din Curtea de Argeș.