Sfinții 9 Mucenici din Cizic, pomeniți în calendarul creștin ortodox la 29 aprilie, erau originari din diferite locuri și țări dar s-au aflat împreună în cetatea Cizic, unde Îl preamăreau pe Hristos și cu toată îndrăzneala, în acea perioadă în care creștinii erau urmăriți, schinguiți și omorâți, Îl propovăduiau pe El, că este Unul Dumnezeu Atoateziditor și Atoatețiitor.

Numele celor nouă mucenici sunt: Teognid, Ruf, Antipatru, Teostih, Artema, Magn, Teodot, Tavmasie și Filimon. Aceștia au suferit martiriu în cetatea Cizic, aflată în provincia Misia de pe coasta de sud a Mării Marmara, în timpul împăraților persecutori ai creștinilor Dioclețian și Maximian.

După câțiva ani, în timpul împăratului Constantin cel Mare (306-337), încetând prigonirea creștinilor, creștinii au scos de sub pământ trupurile celor nouă sfinți mucenici, și găsindu-le nestricate, le-au dus într-o biserică pe care au zidit-o în numele lor.

Acolo s-au făcut, mai apoi, multe minuni și tămăduiri prin sfintele lor moaște.
 
Tot astăzi, credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Cuvios Memnon, făcătorul de minuni.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews