Sfinții 9 Mucenici din Cizic, pomeniți în calendarul creștin ortodox la 29 aprilie, erau originari din diferite locuri și țări dar s-au aflat împreună în cetatea Cizic, unde Îl preamăreau pe Hristos și cu toată îndrăzneala, în acea perioadă în care creștinii erau urmăriți, schinguiți și omorâți, Îl propovăduiau pe El, că este Unul Dumnezeu Atoateziditor și Atoatețiitor.

Numele celor nouă mucenici sunt: Teognid, Ruf, Antipatru, Teostih, Artema, Magn, Teodot, Tavmasie și Filimon. Aceștia au suferit martiriu în cetatea Cizic, aflată în provincia Misia de pe coasta de sud a Mării Marmara, în timpul împăraților persecutori ai creștinilor Dioclețian și Maximian.

După câțiva ani, în timpul împăratului Constantin cel Mare (306-337), încetând prigonirea creștinilor, creștinii au scos de sub pământ trupurile celor nouă sfinți mucenici, și găsindu-le nestricate, le-au dus într-o biserică pe care au zidit-o în numele lor.

Acolo s-au făcut, mai apoi, multe minuni și tămăduiri prin sfintele lor moaște.
 
Tot astăzi, credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Cuvios Memnon, făcătorul de minuni.


2% din impozitul pe salariu
Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a siteului ActiveNews România, nu către stat. Companiile de publicitate și multinaționalele nu ne iubesc. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Familia, Credința și Țara.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.