ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sfinții 9 Mucenici din Cizic, pomeniți în calendarul creștin-ortodox la 29 aprilie, erau originari din diferite locuri și țări dar s-au aflat împreună în cetatea Cizic, unde Îl preamăreau pe Hristos și cu toată îndrăzneala, în acea perioadă în care creștinii erau urmăriți, schinguiți și omorâți, Îl propovăduiau pe El, că este Unul Dumnezeu Atoateziditor și Atoatețiitor.

Numele celor nouă mucenici sunt: Teognid, Ruf, Antipatru, Teostih, Artema, Magn, Teodot, Tavmasie și Filimon. Aceștia au suferit martiriu în cetatea Cizic, aflată în provincia Misia de pe coasta de sud a Mării Marmara, în timpul împăraților persecutori ai creștinilor Dioclețian și Maximian.

După câțiva ani, în timpul împăratului Constantin cel Mare (306-337), încetând prigonirea creștinilor, creștinii au scos de sub pământ trupurile celor nouă sfinți mucenici, și găsindu-le nestricate, le-au dus într-o biserică pe care au zidit-o în numele lor.

Acolo s-au făcut, mai apoi, multe minuni și tămăduiri prin sfintele lor moaște.
 
Tot astăzi, credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Cuvios Memnon, făcătorul de minuni.
 

Acest între sfinți părintele nostru Memnon, lepădându-se de lume pentru Dumnezeu și petrecând cu dreptate și cu plăcere dumnezeiască, cu ascultare și cu plecăciune s-a făcut conducător monahilor. Fiind blând și smerit și plin de dragoste, s-a făcut și făcător de minuni; căci odinioară venind lăcuste pe semănăturile mănăstirii, a ieșit sfântul și prin rugăciune le-a gonit cu foc, și s-au înecat în râu. Și într-un loc fără de apă, a făcut prin rugăciune de a izvorât apă, care și până în ziua de astăzi izvorăște pururea întru slava lui Hristos. Altă dată iarăși lovind furtuna pe niște călători ce călătoreau pe mare cu corabia, și rugându-se sfântului să le fie în ajutor, s-a arătat între dânșii cârmuind corabia și îmbărbătându-i să nu se teamă, i-a scos curând cu liniște la liman. Așa strălucind mulți ani, și făcând minuni, da mântuire celor ce-l chemau în ajutor. Și făcându-se plăcut până la sfârșit, s-a dus către Domnul plin de merindea faptelor bune (Calendar-Ortodox.ro).

Tot în această zi, pomenirea preacuviosului părintelui nostru Avxivie, care în pace s-a săvârșit.

Tot în această zi, Sfântul Ierarh Vasile de Ostrog, Muntenegru și Sfântul Nectarie de la Optina.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi. Amin.