Sfântul Anatolie, fiind preot, era purtătorul de răspunsuri al Bisericii Alexandriei. A fost ales patriarh al Constantinopolului în anul 449, în vremea împăratului Teodosie cel Mic, pentru că ereticul Dioscor spera să-l susțină în rătăcirea sa, însă fericitul Anatolie l-a caterisit la Sinodul al IV-lea a toată lumea de la Calcedon din anul 451, repunând în diptice numele Sfântului Flavian, caterisit anterior de Dioscor și de sinodul lui nelegitim. Din noua sa funcție, arhiepiscopul Anatolie a trimis scrisori episcopilor, îndemnându-i să-i anatemizeze pe ereticii Nestorie, Eutihie și Dioscor.

Sfântul Anatolie a urmat Sfântului Flavian și a păstorit cu dreaptă credință Biserica lui Hristos vreme de aproape nouă ani. În vremea sa, scaunul constantinopolitan a fost ridicat la aceeași cinste cu cel al Romei, cu ocazia celui de-al Patrulea Sinod Ecumenic.

Patriarhul Anatolie a luptat cu râvnă pentru a păstra neîntinată credința ortodoxă, stârnind opoziția îndârjită a susținătorilor diferitelor erezii care, punând mâna pe el, l-au torturat și ucis în anul 458. 

După moartea acestuia, i-a urmat în scaunul arhieresc Sfântul Ghenadie.

Pe 3 iulie, Biserica Ortodoxă mai face pomenirea: Sfântului Mucenic Iachint Cavicularie; Cuviosului Anatolie de la Pecerska; Sfinților Mucenici Teodot, Teodora, Diomid și Evlampie.
 

 
Surse: Doxologia.ro și Agenda Duhovnicească (editura Epifania).


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews