Astăzi este sărbătoare mare la ruși. În fiecare an, în data de 3 iunie, la Moscova se sărbătorește icoana Maicii Domnului din Vladimir, o icoană medievală bizantină a Fecioarei Maria cu Pruncul Iisus, de tip Eleusa (tandrețe), una dintre cele mai cinstite icoane din lume.

Maica Domnului din Vladimir are dimensiunile de 104x69 cm și a fost pictată în jurul anului 1130 în Constantinopol. Făcând parte din grupul celor mai faimoase icoane ale tuturor timpurilor, Vladimirskaya a fost copiată în mod repetat de-a lungul secolelor, multe dintre acestea având valoare artistică și religioasă proprii.

Specific tipului iconografic Eleusa este faptul că Pruncul are obrazul lipit de al Maicii Sale, de aici provenind numele de „tandrețe”. Istoricul de artă David Talbot Rice mărturisește „este recunoscută de toți cei care au văzut-o, ca fiind una dintre cele mai frumoase picturi religioase din lume.”

Tradiția spune că icoana a rămas, o vreme, în Vladimir, deoarece trăsura care o transporta s-a oprit, caii refuzând să meargă mai departe.

Vladimirskaya este considerată protectoarea sfântă a Rusiei și se găsește, azi, în Galeria Tretyakov, din Moscova, într-o sfântă biserică din subsolul muzeului. Una dintre marile minuni pe care le-a făcut Maica Domnului, prin această icoană a avut loc după ce a fost mutată, din Vladimir, în Moscova, unde Vasile I al Moscovei a plâns o noapte întreagă deasupra ei, iar a doua zi, trupele militare ale lui Tamerlane, care invadaseră Moscova, s-au retras.

Un detaliu din ochiul stâng și nasul Fecioarei din Vladimir constituie logo-ul casei de producție cinematografică „Icon Productions”, fondată de actorul și regizorul Mel Gibson.

220px-Iconmainlogo
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews