ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Astăzi este sărbătoare mare pentru ruși și pentru toți cinstitorii Maicii Domnului. În fiecare an, în data de 3 iunie,se sărbătorește icoana Maicii Domnului din Vladimir, o icoană bizantină a Fecioarei Maria cu Pruncul Iisus, de tip Eleusa (tandrețe), una dintre cele mai cinstite icoane din lume.

Maica Domnului din Vladimir are dimensiunile de 104x69 cm și a fost pictată în jurul anului 1130 în Constantinopol. Făcând parte din grupul celor mai faimoase icoane ale tuturor timpurilor, Vladimirskaya a fost copiată în mod repetat de-a lungul secolelor, multe dintre acestea având valoare artistică și religioasă proprii.

Specific tipului iconografic Eleusa este faptul că Pruncul are obrazul lipit de al Maicii Sale, de aici provenind numele de „tandrețe”. Istoricul de artă David Talbot Rice mărturisește „este recunoscută de toți cei care au văzut-o, ca fiind una dintre cele mai frumoase picturi religioase din lume.”

Tradiția spune că icoana a rămas, o vreme, în Vladimir, deoarece trăsura care o transporta s-a oprit, caii refuzând să meargă mai departe.

Vladimirskaya este considerată protectoarea sfântă a Rusiei și se găsește, azi, în Galeria Tretyakov, din Moscova, într-o sfântă biserică din subsolul muzeului. Una dintre marile minuni pe care le-a făcut Maica Domnului, prin această icoană a avut loc după ce a fost mutată, din Vladimir, în Moscova, unde Vasile I al Moscovei a plâns o noapte întreagă deasupra ei, iar a doua zi, trupele militare ale lui Tamerlane, care invadaseră Moscova, s-au retras.

Un detaliu din ochiul stâng și nasul Fecioarei din Vladimir constituie logo-ul casei de producție cinematografică „Icon Productions”, fondată de actorul și regizorul Mel Gibson. VIDEO: