E al 32-lea an de când se sărbătorește, anual, la data de 31 mai, Ziua Internațională Fără Tutun. Acest eveniment a fost creat, în 1987, de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), deoarece, din cauza fumatului, mor, anual, mai mult de 5 milioane de oameni.

de081adc-da97-4355-a949-a193f66cb3e1

OMS propune tuturor fumătorilor de pe Glob să se străduiască să reziste, o zi, fără tutun. Timp de 24 de ore, fumătorii sunt provocați la abstinență de la fumat, în favoarea vieții și a sănătății. Chiar dacă o zi nu va rezolva milioanele de cazuri tragice de decesuri din cauza fumatului, totuși, ar putea aduce în conștiința fumătorilor că fumatul nu este o alegere, ci un viciu care le face rău tuturor, nu doar lor, cei care cred că „preferă” fumatul, deși, în realitate, fumatul „îi preferă” pe ei.


OMS atrage atenția asupra faptului că cei mai afectați din ecuație sunt copiii. Aceștia cresc văzând oameni care fumează, zilnic, la toate colțurile, părând că fac ceva normal. Celor mici li se imprimă acest model ca fiind unul pozitiv și asta doar pentru că unii adulți „preferă” să fie egoiști, făcându-și, în același timp, foarte mult rău, singuri.

OMS vorbește despre creșterea taxelor și accizelor pentru tutun, ca strategie de forțare a oamenilor să renunțe la acest obicei dăunător pentru ei, pentru copii, pentru ceilalți oameni și pentru mediu. Observând că, pe măsură ce prețul pe tutun a crescut, o parte din fumători a început să renunțe, concluzia a fost că fumătorii există, într-un număr atât de ridicat, deoarece tutunul e prea accesibil.


Astfel, OMS oferă câteva exemple vii:

În 2012, Guvernul din Filipine a crescut taxele pe tutun, în ciuda rezistenței cu care a încercat să se opună acestei schimbări industria tabacului. „Președintele a validat taxa ”pe păcat” ca pe o reformă urgentă”, a spus președintele senatului Franklin Dilon.

Acțiuni asemănătoare au avut loc și în alte părți ale lumii, precum Egipt, Franța și Turcia, concluzia fiind aceeași, peste tot: „Creșterea taxelor pentru tabac este cea mai eficientă politică de reducere a consumului acestuia”, conform broșurii Campaniei de anul acesta. S-a dovedit că în țările în care prețul tutunului a crescut cu 10%, rata fumătorilor a scăzut cu 4-5%.

În concluzie, „creșterea prețului tutunului salvează vieți”. Acesta este mesajul transmis de Organizația Mondială a Sănătății și toate țările sunt invitate să ia această soluție, în considerare, cât mai curând posibil, în timp ce fumătorii sunt provocați să reziste măcar o zi tentației de a fuma, pentru a vedea: Este oare, imposibil, pentru o persoană obișnuită să fumeze, să refuze acest viciu, categoric, timp de 24 de ore?


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews