În ziua de 4 februarie 1950, la marginea localității Izvoarele din județul Dâmbovița, era executat studentul Traian Marinescu, zis Geagu, de către forțele de Securitate, informează siteul Muzeul Rezistenței.

Povestea lui Traian Marinescu a început pe 19 noiembrie 1946, în ziua celebrelor alegeri în urma cărora comuniștii s-au înstăpânit peste România. Chiar dacă abuzurile și violențele comuniștilor, sprijiniți de către forța Armatei Sovietice au fost evidente, în puține locuri s-a reușit anularea scrutinului. Unul dintre acestea a fost comunca Izvoarele, datorită studentului țărănist Traian Marinescu.

„Văzând comportamentul abuziv al reprezentanților comuniștilor, care introduceau în urne sute de buletine de vot ștampilate anterior în favoarea Blocului Partidelor Democratice (alianță dominată de comuniști), Traian Marinescu Geagu a pătruns cu mitraliera în secția de vot, scoțând urnele în curte și incendiindu-le. Acesta a fost singurul mod în care a putut protesta împotriva falsificării alegerilor și violenței comuniștilor.

Comuna Izvoarele din județul Dâmbovița s.a numărat printre puținele localități din România ocupată de sovietici în care comuniștii au fost nevoiți să repete alegerile, permițând și prezența observatorilor americani, prefectul Gogu Popescu, viitor general de Securitate, suferind o rușine pe care nu o va ierta niciodată”, precizează sursa citată.

Din acel moment, Traian Marinescu a devenit proscris pentru regimul de la București, fiind dat în urmărire generală. A intrat în grupul de rezistență al colonelului Arsenescu și va fi arestat în 1949 de către Securitate.

Cel ce l-a dat de gol pe Traian Marinescu a fost chiar dorul de casa părintească, acesta părăsind ascunzătoarea și mergând în localitatea natală, acolo unde a fost prins de către securiști.

A fost torturat și bătut de către oamenii căpitanului Cârnu, iar în ziua de 4 februarie 1950 a fost executat la marginea satului său. ăpitanul Cârnu a interzis timp de două zile îngroparea cadavrului, acesta fiind expus public pentru a pentru a induce frica în sufletele sătenilor.


În același an, Tribunalul Militar București, prin sentința nr. 478/11 mai 1950, emitea condamnările în cadrul primului lot de musceleni. Au fost date 37 de condamnări, unele din ele în contumacie.

Hainele pe care Traian Marinescu Geagu le purta în ziua execuției, păstrate de familie, au fost donate Memorialului Rezistenței și Victimelor Comunismului de la Sighet, ele purtând și astăzi urmele cuțitului cu care a fost înjunghiat și ale gloanțelor.
 
În memoria sa a fost ridicată o cruce pe locul unde a fost executat.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews