ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ziua mondială Braille este marcată, în fiecare an, la 4 ianuarie, dată la care s-a născut, în anul 1809, francezul Louis Braille, inventatorul alfabetului tactil cu puncte în relief pentru persoane cu deficiențe de vedere, folosit și astăzi de nevăzători, informează Agerpres.

Alfabetul Braille folosește 6 puncte pentru 63 de semne (litere, sunete, semne, cifre, note muzicale).
Louis Braille s-a născut la Coupvray, localitate situată la 40 de kilometri de Paris. Și-a pierdut vederea la vârsta de trei ani, în urma unui accident. Potrivit site-ului www.nbp.org, a studiat la Institutul Național pentru Tinerii Nevăzători din Paris, dar cea mai mare parte a timpului liber și-o dedica încercărilor de a găsi o modalitate eficientă de a reprezenta, tactil, literele și numerele. 

Louis Braille a aflat despre căpitanul de artilerie Charles Barbier, care folosea, pentru trimiterea de mesaje secrete, un sistem de comunicare prin puncte embosate, pe care-l numea ''scriere pe timp de noapte''. Sistemul consta în puncte imprimate pe carton. Louis Braille a fost foarte impresionat și și-a petrecut următorii trei ani încercând să dezvolte acest proiect. 

Așa a apărut alfabetul cu puncte în relief, folosit și în prezent de nevăzători. În 1847, a fost pus la punct tiparul Braille, cu ajutorul căruia puteau fi tipărite cărți pentru nevăzători. Louis Braille a murit la 6 ianuarie 1852, la Paris.

În 1878, cu ocazia unui congres internațional organizat la Paris, alfabetul Braille a fost adoptat oficial ca metodă de învățare a cititului pentru copiii nevăzători.

În România, revista "Litera noastră" apare lunar în scriere Braille, potrivit https://www.anvr.ro. Publicația conține materiale originale, create de nevăzători sau de oameni care lucrează cu aceștia.