În 2017 s-au împlinit 40 de ani de la unul dintre cele mai odioase acte ale regimului Ceaușescu, respectiv demolarea Bisericii Ienii (sau Enei, așa cum era cunoscută popular). Biserica fusese ctitorită de jupâneasa Iana ( de unde și numele) pe la 1611, iar în 1724, fratele Mariei Brâncoveanu, Pană Negoescu și soția acestuia au ridicat pe locul ei biserica de zid în stil brâncovenesc, care a rezistat până în 1977.

Pretextul uzitat pentru demolarea acestui lăcaș de cult a fost cutremurul din 4 martie 1977. Cu toate că Biserica Ienii nu a suferit nicio avarie din cauza seismului, a fost pusă pe lista de clădiri demolată, fiind pusă la pâmânt la sfârșitul lunii aprilie 1977.

Acestui demers i s-au opus atunci membrii Comisiei Centrale de Stat a Patrimoniului Cultural Național, numeroși specialiști și iubitori de istorie și artă, clerici și credincioși. Etapele demolării rapide a bisericii au fost surprinse în fotografii impresionante de Radu Ștefănescu, pe atunci student la Institutul de Arhitectură, informează Basilica.ro.

Anul trecut, Radu Ștefănescu a făcut publice instantaneele pe care le-a surprins cu ocazia acestui eveniment care a mutilat (încă o dată), Capitala României.
 
FOTOGRAFIILE sunt AICI. Menționăm că publicarea acestor fotografii nu a stârnit vreo reacție din partea celor care iubesc lemnul și spațiile mici.
 
Biserica Ortodoxă Română a organizat, în aceste zile, mai multe evenimente culturale pentru comemorarea acestui trist eveniment, începând de joi 11 mai, până duminică 14 mai. 

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews