ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


În 2017 s-au împlinit 40 de ani de la unul dintre cele mai odioase acte ale regimului Ceaușescu, respectiv demolarea Bisericii Ienii (sau Enei, așa cum era cunoscută popular). Biserica fusese ctitorită de jupâneasa Iana ( de unde și numele) pe la 1611, iar în 1724, fratele Mariei Brâncoveanu, Pană Negoescu și soția acestuia au ridicat pe locul ei biserica de zid în stil brâncovenesc, care a rezistat până în 1977.

Pretextul uzitat pentru demolarea acestui lăcaș de cult a fost cutremurul din 4 martie 1977. Cu toate că Biserica Ienii nu a suferit nicio avarie din cauza seismului, a fost pusă pe lista de clădiri demolată, fiind pusă la pâmânt la sfârșitul lunii aprilie 1977.

Acestui demers i s-au opus atunci membrii Comisiei Centrale de Stat a Patrimoniului Cultural Național, numeroși specialiști și iubitori de istorie și artă, clerici și credincioși. Etapele demolării rapide a bisericii au fost surprinse în fotografii impresionante de Radu Ștefănescu, pe atunci student la Institutul de Arhitectură, informează Basilica.ro.

Anul trecut, Radu Ștefănescu a făcut publice instantaneele pe care le-a surprins cu ocazia acestui eveniment care a mutilat (încă o dată), Capitala României.
 
FOTOGRAFIILE sunt AICI. Menționăm că publicarea acestor fotografii nu a stârnit vreo reacție din partea celor care iubesc lemnul și spațiile mici.
 
Biserica Ortodoxă Română a organizat, în aceste zile, mai multe evenimente culturale pentru comemorarea acestui trist eveniment, începând de joi 11 mai, până duminică 14 mai. 

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews