Pe ianuarie, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sf. Mc. Teopempt și Teonas și pe Sf. Cuv. Sinclitichi. Astăzi este Ajunul Botezului Domnului, zi de post.

Sfântul Mucenic Teopempt – A trăit la sfârșitul secolului al III-lea și a fost episcop în Nicomidia. În timpul persecuției împotriva creștinilor din timpul împăratului Dioclețian (284-305), Sfântul Teopempt a mărturisit că este creștin refuzând să se închine și să aducă jertfă idolilor. A fost prins și supus la chinuri grele. Fiind aruncat în cuptor, prin pronia divină a fost păzit nevătămat. Apoi a fost întemnițat timp de 22 de zile fără apă și mâncare, i s-a scos un ochi însă, prin minune, a fost vindecat de Dumnezeu. A suferit moarte martirică prin decapitare.


Sfântul Mucenic Teonas – A trăit în vremea împăratului Dioclețian și a fost vrăjitor. Teonas a fost chemat de împărat ca să „risipească farmecele creștinești ale lui Teopempt”. Teona a i-a dat Sfântului otravă să bea și văzând că Dumnezeu l-a ocrotit pe Teopempt s-a convertit la creștinism, fiind mai apoi botezat în temniță de către acesta. Refuzând să se lepede de credința creștină Sfântul Mucenic Teonas a fost îngropat de viu, trecând astfel la Domnul.

Sfânta Cuv. Sinclitichia – S-a născut într-o familie credincioasă din Macedonia. Atunci când părinții ei au trecut la cele veșnice, a împărțit averea săracilor și a intrat în monahism închinându-și viața lui Dumnezeu în post și rugăciune. Îmbolnăvindu-se, după trei luni de zile de răbdare în suferință a trecut la Domnul.

 2% din impozitul pe salariu
Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a siteului ActiveNews România, nu către stat. Companiile de publicitate și multinaționalele nu ne iubesc. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Familia, Credința și Țara.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.