Sfântul Cuvios Atanasie Atonitul este pomenit în calendarul creștin ortodox la 5 iulie. Acesta s-a născut în Trapezunt, din părinți evlavioși, și a trăit în vremea împăratului Nichifor Focas (963-969). A primit o educație desăvârșită, studiind la școli faimoase din Constantinopol.

A intrat în rândul monahilor într-o mănăstire din Kyminas, mai târziu părăsind mănăstirea din Kyminas în căutarea unui loc mai însingurat și a ajuns la Muntele Athos, unde s-a stabilit, departe de alte așezări monahale.

ImunoMedica


Aici, cu ajutorul împăratului Nichifor Foca, a început să construiască o mănăstire care avea să devină Mănăstirea Marea Lavră din Sfântul Munte, reunind schiturile existente într-o singură comunitate. Alte trei mănăstiri au mai fost întemeiate pe Muntele Athos în vremea vieții Sfântului Atanasie: Iviron, Esfigmenu și Vatopedi.

Sfântul Atanasie a stabilit în mănăstire o rânduiala de viață cenobitică (viață de obște), pe baza modelului oferit de vechile mănăstiri din Palestina.

Sfântul Atanasie a trecut la Domnul, într-un accident, fiind ucis sub dărâmături, atunci când cupola noii biserici s-a prăbușit. La scurtă vreme după adormirea sa, Atanasie a fost proslăvit ca sfânt.