Sfântul Cuvios Atanasie Atonitul este pomenit în calendarul creștin ortodox la 5 iulie. Acesta s-a născut în Trapezunt, în vremea împăratului Nichifor Focas (963-969), din părinți evlavioși. A rămas însă orfan de mic și a fost crescut de un ofițer. A primit o educație desăvârșită, studiind la școli faimoase din Constantinopol.

A intrat în rândul monahilor într-o mănăstire din Kyminas, pe care a părăsește după o vreme, în căutarea unui loc mai însingurat. Astfel, ajunge la Muntele Athos, unde s-a stabilit departe de alte așezări monahale.

Aici, cu ajutorul împăratului Nichifor Focas, a început să construiască o mănăstire: viitoarea Mare Lavră din Sfântul Munte, reunind schiturile existente într-o singură comunitate. Alte trei mănăstiri au mai fost întemeiate în Muntele Athos pe vremea Sfântului Atanasie: Iviron, Esfigmenu și Vatopedi.

Sfântul Atanasie a stabilit în mănăstire o rânduială de viață cenobitică (viață de obște), pe baza modelului oferit de vechile mănăstiri din Palestina. A răbdat nenumărate ispite de la oameni și de la demoni, luptând cu arma blândeții și cu cea a rugăciunii.

Sfântul Atanasie a trecut la Domnul în anul 1003, după ce un zid s-a surpat asupra lui. Se spune că a fost prins sub dărâmături de prăbușirea cupolei noii biserici. La scurtă vreme după adormirea sa, Atanasie a fost proslăvit ca sfânt.
 
Pe 5 iulie, mai sunt pomeniți Cuviosul Lampadie, făcătorul de minuni; Cuviosul Mucenic Ciprian Athonitul; Aflarea moaștelor Cuviosului Serghie de Radonej.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews