Sfântul Dorotei a trăit în timpul domniei împăraților romani Liciniu, Dioclețian, Constantin cel Mare și Iulian Apostatul, ajungând episcop al Bisericii cetății feniciene Tir.
 
Sfântul Dorotei a fost episcopul Bisericii din cetatea Tir până în vremea împăratului Iulian Apostatul, când, refuzând să aducă jerfe idolilor, este ucis, relatează portalul Creștin Ortodox.

Sfântul Dorotei a avut parte în tinerețe de o educație aleasă. De-a lungul vieții sale, și-a pus învățătura în slujba Bisericii, redactând numeroase cărți în limbile greacă și latină, de circulație internațională în epocă. Cea mai cunoscută scriere a sa este Syntagma greco-latină.

În timpul domniei împăratului roman Iulian Apostatul (persecutor al creștinilor, nepot al împăratului Constantin cel Mare), Sfântul Dorotei a fost supus torturilor pentru a fi silit să-și renege credința în Iisus Hristos și să îmbrățișeze adorarea zeilor păgâni. Cu harul lui Dumnezeu, a rezistat multor feluri de chinuri, primind moarte martirică în anul 361, la venerabila vârstă de 107 ani.

Tot în 5 iunie mai sunt pomeniți:
- Sfinții Mucenici Marchian, Nicandru, Iperehie, Apolon, Leonid, Arie, Gheorghe, Selneniad, Irineu si Pamvon;
- Sfântul Mucenic Hristofor;
- Sfântul Mucenic Conon;
- Sfântul Mucenic Marcu din Hios.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews