Sfântul Ierarh Vucol este pomenit în calendarul creștin ortodox la 6 februarie.

Era originar din ținuturile Smirnei, Asia Mică, a primit credința creștină în urma propovăduirii apostolilor. A fost descoperit de Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan, apreciat pentru credința și râvna sa pentru Hristos și hirotonit episcop al Smirnei.

Înainte de a pleca la Domnul, a lăsat urmaș în locul său pe Sfântul Mucenic Policarp (prăznuit la 23 februarie). Deasupra mormântului său din voința Lui Dumnezeu a crescut o plantă care dădea tămăduire bolnavilor (sursa: vol. "Viețile Sfinților").

Tot astăzi este pomenit și Sfântul Ierarh Fotie, patriarhul Constantinopolului, care s-a născut în această cetate, din părinții dreptcredincioși, Irina și Serghie, fratele Sfintei Împărătese Teodora și rudă cu Sfântul Patriarh Tarasie.

Sfântul Fotie a studiat științele profane, dar și Sfintele Scripturi, scrierile Sfinților Părinți și canoanele Bisericii. A scris cărți cu caracter pedagogic, juridic și literar. 

Sfântul Fotie a pus început încreștinării popoarelor slave în credința ortodoxă a Răsăritului.


2% din impozitul pe salariu
Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a siteului ActiveNews România, nu către stat. Companiile de publicitate și multinaționalele nu ne iubesc. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Familia, Credința și Țara.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.