ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La 6 iulie se împlinesc 74 de ani de la cea mai mare operațiune de deportare a românilor din Basarabia organizată de NKVD-ul sovietic. Deportările din noaptea de 5 spre 6 iulie 1949 (operațiune denumită conspirativ IUG) s-au făcut în urma Hotărârii Biroului Politic al CC al PC al URSS nr. 1290-467cc din 6 aprilie 1949 „Cu privire la deportarea de pe teritoriul RSS Moldovenească a chiaburilor, foștilor moșieri, marilor comercianți, complicilor ocupanților germani, persoanelor care au colaborat cu organele poliției germane și românești, membrilor partidelor politice, gardiștilor albi, membrilor sectelor ilegale, cât și a familiilor tuturor categoriilor enumerate mai sus”.

În acea tristă noapte au fost deportați în Siberia și Kazahstanul de Nord peste 35 mii de români basarabeni, majoritatea femei și copii. Acesta a fost al doilea val de deportări din Basarabia.

Primul val a fost cel din 12 și 13 iunie 1940. Datele oficiale arată că atunci au fost deportate aproximativ 25 de mii de persoane.

Au urmat alte doua operațiuni - în 1949 și 1951,- în urma cărora au avut de suferit alți aproape 40 de mii de români persecutați de ocupanții bolșevici.

Arhivelor Naționale de la Chișinău au oferit anul trecut, în premieră, prin intermediul site-ului oficial listele deținute cu cei 35.144 de basarabeni deportați, din care lipsesc însă românii deportați din sudul Basarabiei și nordul Bucovinei aflate sub ocupația Ucrainei. Listele mai pot fi descărcate de AICI în format .rar.

 
STATISTICA PE EȘALOANE A DEPORTAȚILOR DIN 1949
 
„Se apropie data de 6 iulie, când comemorăm începutul celei mai mari deportări în masă din istoria RSS Moldovenești, actuala R. Moldova. Cu această ocazie, Agenția Națională a Arhivelor vă prezintă un tabel care arată numărul celor care au fost deportați, ÎN TOTAL 35 MII 144 PERSOANE, din ce stație de cale ferată spre destinația finală, din Siberia. Aveți posibilitatea să vedeți exact de unde a fost îmbarcată fiecare persoană deportată și unde sau dacă, în unele cazuri, a mai ajuns la destinație, dar și numele celor care s-au născut între timp în cele câteva săptămâni cât a durat drumul. În comparație cu deportarea din 12-13 iunie 1941, pentru cea din 1949 avem date pentru 99% din deportați. Am rezerve în ce privește folosirea expresiei "al doilea val al deportărilor" întrucât sugerează un fenomen natural, ceea ce nu a fost nicidecum, din contră, a fost rezultatul unei politici de stat bine plănuite și realizate FOARTE MINUȚIOS, ca un plan de război, nu întâmplător s-a numit operațiunea SUD.”, a afirmat directorul Arhivelor de la Chișinău.
 
„După un raport al poliției politice sovietice din iunie 1952, numărul total al celor deportați a fost de 35 mii 796 persoane, dintre care 14 033 femei, 11 899 copii și 8 864 bărbați. Prin urmare, listele pe care le oferim acum în premieră publicului larg conțin aproape 99 la sută din cei care au fost deportați. Puteți descărca toate listele în format pdf și găsi în câteva clipe printr-o căutare simplă, pe nume sau localitate, informația care vă interesează. Alternativ, puteți folosi opțiunea de căutare direct pe site după nume, prenume, localitate, anul de naștere. SURSA: Agenția Națională a Arhivelor.”, a mai informat acesta.

VIDEO: