ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În ziua de 6 noiembrie, Biserica face pomenirea: Sfântului Ierarh Pavel Mărturisitorul, arhiepiscopul Constantinopolului; Cuviosului Luca din Tavromenia; Sfântului Ierarh Gherman, arhiepiscop de Kazan. 

Sfântul Pavel Mărturisitorul, originar din Tesalonic, a fost secretar și diacon al Sfântului Alexandru. Când patriarhul Alexandru a fost întrebat pe patul morții pe cine dorește să lase păstor în urma sa, a răspuns: „De veți voi bărbat dumnezeiesc și înțelept, puternic să vă învețe pe voi adevărul și luminând cu virtuțile ca sfeșnicul scos de sub obroc, să îl alegeți pe Pavel!”. Astfel, după moartea lui Alexandru, Pavel a fost ales patriarh al Constantinopolului, conform Crestinortodox.ro.

Însă, Pavel nu a fost acceptat de ereticii arieni și nici de Constanțiu (337-361), împărat arian. A fost scos din scaun și nevoit să se refugieze la Roma. Aici se va întâlni cu Sfântul Atanasie cel Mare, alungat și el de Constanțiu.

Este repus în scaun la insistențele împăratului apusean Constantin al II-lea, fratele lui Constanțiu. După moartea lui Constantin, Pavel va fi exilat la Cucuzon, în Armenia. Aici, pe când se slujea Sfânta Liturghie, a fost sugrumat de arieni, care l-au strâns de gât cu omoforul său.

În timpul domniei împăratului Teodosie, moaștele Sfântului Pavel Mărturisitorul au fost mutate la Constantinopol, iar în anul 1236 ele au fost aduse la Veneția.