Icoana Maicii Domnului  „din Arabia” sau „Arapet” este una dintre cele mai vechi icoane din Biserica Ortodoxă. Conform Tradiției, Icoana Maicii Domnului „Arapet” sau „din Arabia” a apărut în timp ce Sfântul Apostol Toma se afla în zonele Etiopia, Arabia și India, pentru a le creștina.

Deosebit la această icoană este faptul că în loc de cele trei stele care apar în mod normal pe veșmântul Maicii Domnului (mantia semnifică fecioria veșnică/pururea a Maicii Domnului), pe mantie apar trei medalioane care înfățișează capetele unor îngeri de dimensiuni mici. Pruncul Hristos este înfățișat în brațele Maicii îmbrăcat cu un veșmânt roșu, partea superioară a corpului și picioarele rămânând descoperite. El ține mâna dreaptă peste umărul Maicii Sale. În alte copii ale icoanei, Maica Domnului este înfățișată cu o coroană regală pe cap.

Potrivit Basilica.ro, această icoană se aseamănă la aspectul veșmântului cu icoanele Maicii Domnului „Întru naștere fecioria ai păzit” (17 octombrie) și „Prealăudată Maică” (6 octombrie).