Marele rugător, isihast și pictor Pârvu Mutu, canonizat de Biserica Ortodoxă pe 6 august 2017 sub numele de Sfântul Cuvios Pafnutie – Pârvu Zugravul de la Mănăstirea Robaia, este sărbătorit în fiecare an pe data de 7 august, în aceeași zi cu Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla.

„Slujba de pomenire se va săvârși în 7 august, în aceeași zi cu slujba Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla. El a stat cinci ani în Moldova, a văzut picturile de acolo de unde s-a inspirat și a pictat aproape 40 de biserici. Unele s-au dărmat, altele s-au deteriorat, dar rămâne ca fiind cel mai mare pictor din epoca Brâncovenilor și a Cantacuzinilor și primul care a întemeiat aici la București o școală pentru pictori bisericești cu profil național”, a declarat Patriarhul Daniel la proclamarea canonizării, în 2017.

Făcând referire la viața pictorului, Părintele Patriarh a evidențiat că i s-a zis «Mutul» nu pentru că era mut, ci pentru că picta numai în stare de rugăciune a minții sau a inimii și dacă se întâmpla să vorbească oprea lucrarea până în ziua următoare. El a fost în atenția noastră pentru canonizare nu doar pentru că era un mare artist, ci în primul rând pentru că era un rugător.

 Știre inițială

Sub președinția Patriarhului Daniel, ierarhii din Mitropolia Munteniei și Dobrogei s-au întrunit în 20 mai 2017 la Reședința Patriarhală în ședință de lucru, scrie basilica.ro.


Pe ordinea de zi s-a aflat, printre altele, aprobarea unor texte privind viitoarea canonizare a Cuviosului Pafnutie Pârvu Zugravul. Pictorul Pârvu Mutu, reprezentant de seamă al stilului brâncovenesc, a trăit în perioada 1657-1735, fiind născut în Câmpulung Muscel. Spre sfârșitul vieții, a fost tuns în monahism primind numele de Pafnutie.

În cadrul ședinței de lucru, ierarhii Sinodului Mitropolitan au aprobat icoana Sf. Cuv. Porfirie Cavsocalivitul din Grecia (1906-1991), canonizat de Patriarhia Ecumenică, în vederea trecerii sale în calendarul Bisericii Ortodoxe Române.

De asemenea, au fost aprobate slujbele unor sfinți români deja canonizați de Sfântul Sinod.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews