ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Marele rugător, isihast și pictor Pârvu Mutu, canonizat de Biserica Ortodoxă pe 6 august 2017 sub numele de Sfântul Cuvios Pafnutie – Pârvu Zugravul de la Mănăstirea Robaia, este sărbătorit în fiecare an pe data de 7 august, în aceeași zi cu Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla.

„Slujba de pomenire se va săvârși în 7 august, în aceeași zi cu slujba Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla. El a stat cinci ani în Moldova, a văzut picturile de acolo de unde s-a inspirat și a pictat aproape 40 de biserici. Unele s-au dărmat, altele s-au deteriorat, dar rămâne ca fiind cel mai mare pictor din epoca Brâncovenilor și a Cantacuzinilor și primul care a întemeiat aici la București o școală pentru pictori bisericești cu profil național”, a declarat Patriarhul Daniel la proclamarea canonizării, în 2017.

Făcând referire la viața pictorului, Părintele Patriarh a evidențiat că i s-a zis «Mutul» nu pentru că era mut, ci pentru că picta numai în stare de rugăciune a minții sau a inimii și dacă se întâmpla să vorbească oprea lucrarea până în ziua următoare. El a fost în atenția noastră pentru canonizare nu doar pentru că era un mare artist, ci în primul rând pentru că era un rugător.

 Știre inițială

Sub președinția Patriarhului Daniel, ierarhii din Mitropolia Munteniei și Dobrogei s-au întrunit în 20 mai 2017 la Reședința Patriarhală în ședință de lucru, scrie basilica.ro.


Pe ordinea de zi s-a aflat, printre altele, aprobarea unor texte privind viitoarea canonizare a Cuviosului Pafnutie Pârvu Zugravul. Pictorul Pârvu Mutu, reprezentant de seamă al stilului brâncovenesc, a trăit în perioada 1657-1735, fiind născut în Câmpulung Muscel. Spre sfârșitul vieții, a fost tuns în monahism primind numele de Pafnutie.

În cadrul ședinței de lucru, ierarhii Sinodului Mitropolitan au aprobat icoana Sf. Cuv. Porfirie Cavsocalivitul din Grecia (1906-1991), canonizat de Patriarhia Ecumenică, în vederea trecerii sale în calendarul Bisericii Ortodoxe Române.

De asemenea, au fost aprobate slujbele unor sfinți români deja canonizați de Sfântul Sinod.