Biserica Ortodoxă sărbătorește astăzi pe Sfinții Mari Mucenici Serghie și Vah, Sfinții Mucenici Iulian Preotul și Chesarie Diaconul († 303 – 305), Sfântul Mucenic Polihronie (sec. IV).

Sfinții Serghie și Vah au trăit pe vremea împăratului Maximian (286-305), de neam fiind romani și dregători de frunte în armata împărăției. Ei se bucurau de mare cinste în fața împăratului pentru priceperea și vitejia lor în războaie, precum și pentru credincioșia lor în slujiri. În taină, însă, ei erau creștini, crezând în Domnul nostru Iisus Hristos și sârguindu-se să-I placă Lui, prin viața lor cea sfântă.

Deci, pârâți fiind că se închină lui Hristos și că se leapădă de cinstirea zeilor, au fost poftiți de împărat să aducă, împreună cu dânsul, jertfă în templul lui Zeus. Dar, când a intrat împăratul, robii lui Hristos Serghie și Vah au rămas afară și n-au intrat cu el. Văzând aceasta, împăratul a poruncit slujitorilor să-i aducă în templu cu sila și le-a dat poruncă să se închine idolilor. Dar ei, nevrând să facă aceasta, au zis împăratului: „Avem un Dumnezeu în cer, nemincinos, adevărat și viu. El nu este nesimțitor ca idolii voștri; noi Aceluia ne închinăm”.

Deci, nevrând ei să lepede dreapta credință, li s-au luat toate însemnele dregătoriei lor și podoabele cele de preț, îmbrăcându-i în haine femeiești, fiind purtați în lanțuri pe ulițele cetății, în semn de batjocură. Au fost trimiși apoi la dregătorul Antioh, în cetatea Varvalisos din Siria și acolo, fiind bătuți aproape de moarte, Sfântul Vah și-a dat sufletul său Domnului, din pricina bătăii, iar Sfântului Serghie i s-a pus încălțăminte de fier având cuie în tălpi și a fost purtat până la cetatea Resafa, unde i s-a tăiat capul, după ce a îndurat multe chinuri, dar nu și-a lepădat credința.

Cinstitele lor trupuri au fost îngropate de creștini. Prin rânduiala lui Dumnezeu, capetele acestor Sfinți Mucenici se află astăzi la Mitropolia din Craiova, aduse de la Curtea de Argeș, iar părticele din moaștele lor se găsesc și la biserica Palatului Cotroceni din București. Cei doi sunt considerați ocrotitorii Olteniei.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews