ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un proiect finanțat de Guvernul României prin Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și derulat de Uniunea Regională „Dacia” a Românilor din Transcarpatia, cu sediul în raionul Teceu, este intitulat „70 de ani de la deportarea românilor din Apșa de Jos, Transcarpatia, Ucraina”.

Potrivit „Graiul Maramureșului”, perioada de desfășurare a proiectului este 26 iulie 2017 – 31 decembrie 2017. 

Proiectul cuprinde: 1. Până la 30 septembrie, identificarea, cercetarea și documentarea privind situația naționalizării bunurilor și a deportărilor din cea mai mare comună românească din Transcarpatia, după Al Doilea Război Mondial și alipirea regiunii la Uniunea Sovietică;

2. Până la 15 noiembrie, publicarea unei cărți „70 de ani de la deportarea românilor din Apșa de Jos, Transcarpatia, Ucraina” și realizarea unei expoziții foto-documentare pe aceeași temă;

3. Organizarea în luna noiembrie a unui simpozion internațional, cu participarea profesorilor din școli și universități, autorități locale și naționale, istorici, membri și colaboratori din Ucraina și România ai asociației Uniunea Regională a Românilor din Transcarpatia „Dacia”.

Implementarea proiectului este coordonată de echipa de proiect condusă de Ion M. Botoș, Președintele Uniunii Regionale „Dacia” a Românilor din Transcarpatia.