Un proiect finanțat de Guvernul României prin Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și derulat de Uniunea Regională „Dacia” a Românilor din Transcarpatia, cu sediul în raionul Teceu, este intitulat „70 de ani de la deportarea românilor din Apșa de Jos, Transcarpatia, Ucraina”.

Potrivit „Graiul Maramureșului”, perioada de desfășurare a proiectului este 26 iulie 2017 – 31 decembrie 2017. 

Proiectul cuprinde: 1. Până la 30 septembrie, identificarea, cercetarea și documentarea privind situația naționalizării bunurilor și a deportărilor din cea mai mare comună românească din Transcarpatia, după Al Doilea Război Mondial și alipirea regiunii la Uniunea Sovietică;

2. Până la 15 noiembrie, publicarea unei cărți „70 de ani de la deportarea românilor din Apșa de Jos, Transcarpatia, Ucraina” și realizarea unei expoziții foto-documentare pe aceeași temă;

3. Organizarea în luna noiembrie a unui simpozion internațional, cu participarea profesorilor din școli și universități, autorități locale și naționale, istorici, membri și colaboratori din Ucraina și România ai asociației Uniunea Regională a Românilor din Transcarpatia „Dacia”.

Implementarea proiectului este coordonată de echipa de proiect condusă de Ion M. Botoș, Președintele Uniunii Regionale „Dacia” a Românilor din Transcarpatia.