ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În ziua de 8 decembrie, Biserica face prăznuirea: Cuviosului Patapie din Teba; Sfinților Apostoli Sostene, Apolo, Chifa, Tihic, Epafrodit, Cezar și Onisifor, din cei 70. 

Sfântul Cuvios Patapie (sec. VII) – S-a născut în orașul Teba (Egipt) din părinți binecredincioși, după cum informează Basilica. Dorind să îmbrățișeze viața pustnicească și-a părăsit familia, ascultând cuvântul sfintei evanghelii la Matei X, 37-38. Datorită evlaviei sale și a vieții desăvârșite pe care o trăia ,lumea a început să vină la el. Nedorind lauda lumii, Cuviosul Patapie a părăsit Egiptul și s-a dus la Constantinopol.

Aici și-a făcut o colibă lângă zidul marelui oraș, aproape de localitatea Vlaherna. Trăindu-și viața în sfințenie, Cuviosul Patapie a fost învrednicit de către Bunul Dumnezeu cu darul tămăduirii. A săvârșit minuni până la bătrânețe, când s-a mutat cu pace la Domnul, fiind îngropat în biserica Sfântului Ioan Botezătorul din Constantinopol.

Tot astăzi, Biserica sărbătorește pe Sfinții Apostoli Cezar, Tihic și Onisifor.  Sfântul, slăvitul și mult lăudatul Apostol Chesarie (Cezar) se numără printre Cei Șaptezeci de Apostoli și a fost episcop în Dirrachium, un district din Peloponez, în Grecia.


Pe lângă ziua de azi, Biserica îl mai pomenește pe Sfântul Chesarie în 30 martie împreună cu Apostolii Sostene, Apollo, Chifa și cu Epafrodit.

Cei Șaptezeci de Apostoli au fost aleși de însuși Mântuitorul Iisus Hristos să propovăduiască. Ei au fost aleși după o vreme după alegerea Celor Doisprezece Apostoli (Luca 10,1-24). Toți Cei Șaptezeci sunt pomeniți de Biserică în 4 ianuarie.