În 1874, la Berna, 22 de state semnau actul de naștere al UPU (Uniunii Poștale Universale). Printre țările semnatare s-a aflat și România, reprezentată de directorul general al Poștelor și Telegrafului, George Lahovary.

Astăzi, UPU este parte din structura Organizației Națiunilor Unite, la care sunt afiliate administrații poștale din 190 de țări. În anul 1969, Congresului UPU, desfășurat la Tokyo, a declarat data de 9 octombrie, Ziua Mondială a Poștei.


Cum a început

Prima „formă” de "serviciu poștal” a existat, bineînțeles, sub forma solilor sau mesagerilor care străbăteau distanțe lungi călare sau pe jos. Sistemele poștale naționale există încă din anii 1600-1700, în multe țări. Ele intrau și în acorduri bilaterale între națiuni, care prevedeau schimburi de corespondență.

Primul oficiu poștal din lume a fost înființat în 1712, în Sanquhar, un mic oraș din sudul Scoției, care funcționează și astăzi. La început, poștașii duceau corespondența călare, iar mai târziu, cu ajutorul trăsurilor. Următoarele oficii poștale înființate au existat în Stockholm (Suedia) și Santiago (Chile), în 1772.

Câteva scrisori faimoase

Scrisoarea unui viitor grafician

În 1998, la vârsta de 14 ani, un tânăr aspirant la statutul de grafician, Amir Avni, a decis să-i scrie celui care a dat viață personajelor Ren & Stimpy, John Kricfalusi. Amir a atașat și câteva desene făcute de el, care l-au ajutat, peste timp, să devină grafician pentru Cartoon Network.

scrisoare-grafician--buzzfeed-com-crdownload_24860700

Fidel Castro i-a scris lui Franklin D. Roosevelt

Fidel Castro, în vârstă de 12 ani, i-a trimis o scrisoare președintelui Statelor Unite ale Americii, Franklin D. Roosevelt, în care i-a cerut 10 dolari, oferindu-se să-i arate unde se află, în Cuba, minele de fier.

Scrisoarea unui elev către un om de știință

În 1957, elevul Denis Cox a trimis de urgență o scrisoare către Woomera’s Rocket Range, cu intenția de a le arăta planul de construire a unei rachete. Denis nu a primt niciun răspuns. 


scrisoare-plan-racheta--buzzfeed-com-crdownload_00002300

O scrisoare anonimă primită de Martin Luther King


În noiembrie 1964, temându-se de legătura lui Luther King cu Partidul Comunist, FBI i-a trimis o anonimă, împreună cu o casetă care ar fi conținut înregistrări audio incriminatorii, ce demonstrau întâlnirea lui King cu o femeie, într-o cameră de hotel. King a văzut scrisoarea ca pe o invitație la sinucidere și a pornit o anchetă, în 1976.

scrisoare-fbi--buzzfeed-com-crdownload_37577700

Scrisoarea Reginei către Eisenhower


În 1957, după cinci ani de domnie, Regina Elizabeta a II-a făcut prima vizită de stat în America, ca oaspete al președintele Dwight D. Eisenhower. Doi ani mai târziu, Regina l-a primit pe acesta, împreună cu soția, la Castelul Balmoral din Scoția. Ceea ce s-a discutat în spatele acelor uși închise este necunoscut, dar ceea ce este cert este că președintele Eisenhower s-a îndrăgostit de biscuiții reginei. După cinci luni, Regina i-a trimis propria rețetă.

reteta-biscuiti_07340700

Elvis Presley s-a oferit să ajute Guvernul în lupta împotriva drogurilor

Pe 21 decembrie 1970, Elvis Presley își oferea ajutorul în lupta contra drogurilor. La câteva ore după ce a oferit personal această scrisoare unui gardian, Elvis Presley s-a întâlnit cu președintele Nixon.

(sursa: stiri.tvr.ro)
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews